Jeremain Lens vertelt over het einde van zijn voetbalcarrière

Na achttien jaar profvoetbal einde carrière: 'WK met Oranje was een hoogtepunt'

11 juni om 11:00

In VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Jeremain Lens, die zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt na achttien jaar profvoetbal en avonturen in Oekraïne, Engeland, Turkije en Frankrijk.

De inmiddels 36-jarige Lens maakte onlangs bekend dat hij stopt met voetballen. Na in de jeugd bij Ajax en Almere City gespeeld te hebben, kende de aanvaller zijn doorbraak bij AZ. Daar werd hij op jonge leeftijd al landskampioen, nadat hij terugkwam van een verhuurperiode bij NEC. Een jaar na het winnen van de schaal, verdiende Lens een transfer naar PSV. Daar legde hij beslag op de KNVB Beker. De Johan Cruijff Schaal won Lens zowel in Alkmaar als in Eindhoven. In 2013 maakte Lens een miljoenentransfer naar Dinamo Kiev, waarna hij later bij Sunderland, Fenerbahçe, Besiktas, Fatih Karagümrük en FC Versailles belandde. Ook kwam hij tot 34 interlands voor Oranje.

Een maand geleden speelde Lens zijn laatste profwedstrijd ooit, tegen GOAL FC op het derde niveau in Frankrijk. Toen Lens na 64 minuten werd gewisseld, vormden de spelers van Versailles een erehaag. "Ik leef al een tijdje toe naar het moment van stoppen", zegt de aanvaller tegen VoetbalPrimeur. "Er is bij mij een goede vorm van acceptatie, omdat mijn lichaam het ook aangeeft. Ik ben er op vele fronten al ready voor, om te stoppen. De afgelopen periode was voor mij heel mooi, toen ik bekendmaakte dat ik ging stoppen. Ik heb me heel erg gewaardeerd gevoeld en veel liefde en reacties gekregen. Dat gaf me een goed gevoel. Ik ben trots op mezelf en blij met de carrière die ik gehad heb. Ik had me geen mooier afscheid kunnen wensen."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Football Club de Versailles (@fcversailles)

Toen Lens op Nederlandse televisie aankondigde dat hij zijn voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen zou hangen, kreeg hij veel berichten. "Ik moet zeggen dat ik niet alle reacties heb kunnen zien. Ik heb echt vanuit alle uithoeken berichtjes gehad: van mensen uit Kiev, waar ik negen jaar geleden gespeeld heb, van mensen uit Engeland… Ik heb ook een mooi berichtje gehad van Dick Advocaat en Kees Jansma, ik heb met oud-teamgenoten gesproken: noem het maar op."

Een opvallend, maar bevredigend laatste avontuur
Lens heeft de laatste twee seizoenen van zijn loopbaan doorgebracht bij Versailles, dat op het derde niveau in Frankrijk uitkomt. De buitenspeler legt uit waarom hij dit avontuur nog aan wilde gaan. "Nadat mijn contract twee jaar geleden was afgelopen bij Besiktas, vond een deel in mij het wel welletjes geweest. Toch kriebelde er ook nog wel wat: ik wilde namelijk niet op die manier mijn carrière afsluiten. Achteraf ben ik enorm dankbaar voor het feit dat ik deze keuze heb kunnen maken. Ik heb namelijk superveel plezier gehad in de afgelopen twee jaar, terwijl ik ook het afscheid heb gekregen zoals ik wilde en niet zoals het daarvoor voor mij bepaald werd. Ik ben als jongetje van vijf, zes jaar oud met superveel plezier begonnen met voetballen. Op die manier wilde ik het ook beëindigen. Dat is meer dan gelukt."

"Ik heb in de afgelopen twee jaar nieuwe mensen leren kennen. Bij de club spelen jongens die heel veel ambities hebben en jongens die minder ambities hebben. Ik heb superleuke teamgenoten gehad bij Versailles, variërend van jong tot oud, van jongens die wel en niet op hoger niveau gespeeld hebben: het is alle kanten op gegaan. Ik heb deze twee jaar echt als een kers op de taart gezien", zegt Lens, die op het derde niveau een aantal grotere teams trof. "In deze competitie zitten bijvoorbeeld clubs als Nimes, Sochaux en Nancy. Dat zijn clubs die altijd op hoog niveau gespeeld hebben. Ik heb in stadions gespeeld die echt wel vergelijkbaar zijn met die van een aantal Eredivisie-clubs."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door jeremain (@jeremain)

"Wat betreft het niveau: over het algemeen is deze competitie fysieker dan de KKD, denk ik. Voetbaltechnisch is het allemaal niet enorm hoogbegaafd, maar met de passie en instelling van die jongens krijg je gewoon heel veel leuke wedstrijden, met goede weerstand. Ik heb de competitie dus als leuk ervaren. Als ik in de bloei van mijn leven was geweest, dan was deze competitie waarschijnlijk niet mijn niveau geweest. Maar ik moet ook eerlijk zeggen: het niveau was prima en paste goed bij me. Ik heb echt nog wel leuke uitdagingen en tegenstanders gehad. Voor mij was het dus prima."

'Al mijn buitenlandse avonturen waren bijzonder'
Als Lens nu terugblikt op zijn buitenlandse avonturen, lukt het hem niet om er één tussenuit te pikken. "Bij alle clubs waarvoor ik gespeeld heb, was er een bijzonder verhaal. Dinamo Kiev was mijn eerste uitdaging in het buitenland. Nadat ze zeven jaar geen kampioen waren geworden, is dat wel gelukt toen ik er was. In mijn tijd hebben we daar ook twee keer de beker en de supercup gewonnen. Na twee jaar ben ik daar alleen onder niet heel leuke omstandigheden weggegaan. Daar kunnen de club Dinamo Kiev en het land Oekraïne niks aan doen. De oorlog begon destijds. Daardoor was vertrekken een moeilijke, maar ook een makkelijke keuze."

"Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de stap naar Engeland heb gemaakt (Lens ging voetballen bij Sunderland, red.). In Engeland speelde ik met Patrick van Aanholt, terwijl Gini Wijnaldum in dezelfde straat woonde. Ik heb daar dus een heel fijne tijd gehad, ook bij de club. Ik heb in de Premier League gespeeld. Elke jongen droomt daarvan, dus ik ook. Al met al heb ik een fantastische tijd gehad bij Sunderland. Misschien is het niet hélemaal geworden waar ik op gehoopt had, maar dat ik in de Premier League heb gespeeld, neemt niemand meer van me af."

"Daarna heb ik uiteindelijk zes jaar in Turkije gezeten. Daarvan heb ik één jaar bij Fenerbahçe gespeeld en vijf jaar onder contract gestaan bij Besiktas, waarbij ik even verhuurd ben aan Karagümrük. Mijn stap van Fenerbahçe naar Besiktas is achteraf een heel moeilijke gebleken. Dat kwam mede door mijn prestaties, maar ook door een bepaalde druk die erbij is gekomen. De fans in Turkije zijn echt supergoed, maar ze kunnen ook doorslaan in het negatieve en veel druk opleggen. Ik heb het ook ervaren, dat ik een bepaalde druk meekreeg omdat ik van Fener kwam. Bij Besiktas werd er minimaal hetzelfde van me verwacht. Helaas heb ik dat niet constant kunnen brengen. Dat was voor mij echt wel de moeilijkste fase, denk ik."


Lens vecht een duel uit met Thiago Alcántara, in het Champions League-duel tussen Besiktas en Bayern München in 2018

"Je kunt het een beetje vergelijken met Ajax en Feyenoord: als je goed presteert bij Ajax en daarna tekent bij Feyenoord, dan verwachten ze bij Feyenoord des te meer van je. Dat is in mijn geval niet helemaal goed uitgepakt. Ik steek mijn hand ook in eigen boezem: er zijn allemaal excuses, maar uiteindelijk heb ik te weinig gebracht en. Ik wilde heel graag goed presteren, maar op de een of andere manier kwam het er dan niet uit. Dat is lastig voor mij, de fans en voor de club. Het leidde er uiteindelijk ook toe dat de club me uit de selectie zette en verhuurde. Zo kwam dat eigenlijk tot een negatief einde. Maar al met al heb ik overal bijzondere dingen meegemaakt, die ik nog altijd koester."

Driemaal is scheepsrecht bij Oranje en ambities als analist
Tussen 2010 en 2017 was Lens ook actief voor Oranje: hij kwam uiteindelijk tot 34 interlands, waarin hij acht keer scoorde. "Het WK is wel het hoogtepunt geweest van mijn interlandperiode", zegt de buitenspeler, die stiekem ook baalt dat hij niet meer wedstrijden voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. "Zo kwam ik er bijvoorbeeld in aanloop naar het WK in 2010 bij. Ik had toen een best goede indruk achtergelaten, maar uiteindelijk hoorde ik bij de laatste vier afvallers voor dat toernooi. In 2012 zat ik voor het EK ook bij de laatste vier afvallers. Daarna was driemaal scheepsrecht, waardoor ik in 2014 wel mee mocht", zegt Lens, die op dat WK vier duels in actie kwam.

Lens mocht ook minuten maken in de heroïsche wedstrijd tegen Spanje, die Oranje met 1-5 won

De geboren Amsterdammer gaat nu een volledig nieuwe periode tegemoet in zijn leven. Lens begint al wel een idee te krijgen over wat hij wil gaan doen, nu zijn voetballoopbaan erop zit. "Ik was één van de spelers die op jonge leeftijd riep dat hij nooit meer wat met voetbal te maken wilde hebben na zijn carrière. De voetbalwereld is namelijk wel een apart wereldje. Op jonge leeftijd zie je dingen vaak zwartwit. Maar ik kom nu op terug op mijn eerdere gedachten."

"Voetbal is gewoon een supermooi spelletje en als je daar ergens onderdeel van mag zijn, dan is dat fantastisch. In de eerste instantie denk ik niet aan het worden van trainer, zaakwaarnemer of onderdeel zijn van een club, al hou ik alles open. Het analyseren van wedstrijden zou me wel leuk lijken. Dat kan bij een praat- of tv-programma zijn. Ik zeg niet dat ik zeker weet dat ik dit wil gaan doen, het moet van beide kanten kloppen. Maar het is wel een ambitie. Daarnaast wil ik mijn tijd graag doorbrengen met mijn kinderen", besluit Lens.