FIFA introduceert handgebaar tegen racisme

Infantino doet het voor: FIFA introduceert handgebaar in strijd tegen racisme

17 mei om 13:24

De FIFA heeft een nieuw handgebaar geïntroduceerd om racisme tijdens een voetbalwedstrijd tegen te gaan. Het is de bedoeling dat spelers op het veld hun platte handen kruisen, zodat meteen duidelijk wordt gemaakt dat het om racisme gaat. 

Tijdens het jaarlijkse congres van de voetbalbond in Bangkok werd het handgebaar geïntroduceerd door middel van een nieuwe video. Real Madrid-verdediger Antonio Rüdiger speelde een hoofdrol in het fragment. De Duitser is onderdeel van de campagne tegen racisme en roept in de video op om een standpunt tegen racisme in te nemen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino maakte tijdens het congres het handgebaar op het podium. "We moeten opstaan tegen racisme en het bestrijden", aldus de Zwitser. "We kunnen niet langer accepteren wat er nu op de velden en tribunes gebeurt. Racisme is iets verschrikkelijks en het is iets dat veel voorkomt binnen het voetbal."

Ook werd er door de FIFA bepaald dat alle voetbalbonden over de hele wereld racisme verplicht als een overtreding moeten behandelen. Daarnaast is het vervolgen van de daders erg belangrijk in dit proces. Ten slotte wordt er gepleit voor educatie op scholen en beter toezicht op het maatschappelijke probleem op alle mogelijke manieren.

Beluister hieronder Studio Oranje en abonneer je op de show om niks te missen!