Scheidrechters hebben roze kaart op Copa América

Primeur in de VS: arbiters mogen roze kaart uitdelen op de Copa América

23 mei om 15:20
Laatste update: 24 mei om 09:46

De Copa América heeft een primeur te pakken. Tijdens het Zuid-Amerikaanse landentoernooi beschikken scheidsrechters naast een gele en rode ook over een roze kaart. Die kan gebruikt worden om aan te duiden dat er een speler met een hoofdblessure van het veld gaat.

De kaart moet gaan dienen als indicatie voor een wissel van een speler waarbij het vermoeden bestaat dat hij een hersenschudding of ander hoofdletsel heeft opgelopen. In combinatie met een roze kaart kan er dan een extra wissel worden toegepast. Dat maakt de organisatie van de Copa América bekend.

Als een bondscoach gebruik wil maken van die mogelijkheid, moet hij de scheidsrechter of vierde official op de hoogte stellen. Elk land mag eenmaal per wedstrijd een wissel met een roze kaart toepassen, naast de vijf wissels in de reguliere speeltijd en de zes wissels in het geval van verlenging.

Voor de roze kaart geldt een belangrijke voorwaarde. De speler die het veld verlaat moet naar de kleedkamer en als het nodig is naar een medisch centrum om zich te laten controleren. De arts die de blessure heeft onderzocht moet binnen 24 uur een verslag opsturen naar de medische commissie van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL

De Copa América vindt dit jaar plaats in de Verenigde Staten. Het Argentinië van Lionel Messi opent op 20 juni het bal tegen Canada. Er doen in totaal zestien teams mee. De finale wordt op 14 juli gespeeld in het Hard Rock Stadium in Miami.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over Oranje en het EK 2024: