De sterspelers op het EK 2024

Wereldsterren op het EK in Duitsland: op deze spelers zijn de ogen gericht

2 juni om 09:00
Laatste update: 5 juni om 11:38

De EK-koorts loopt op, nu steeds meer bondsoaches hun EK-selectie presenteren. Over twee weken begint het EK 2024 in Duitsland. Het is hét podium waarop wereldsterren zich van hun beste kant willen laten zien. VoetbalPrimeur maakt een overzicht van de smaakmakers om naar uit te kijken.

Groep A
Duitsland, Schotland, Hongarije & Zwitserland

Alleen de selectie van het thuisland kent al meerdere sterspelers: de teruggekeerde Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, aanvoerder Ilkay Gündogan, Jamal Musiala, Florian Wirtz, Leroy Sané, Kai Havertz en Thomas Müller zijn de bekendste gezichten in het keurkorps. Maar speciale aandacht gaat uit naar Toni Kroos, die komende zomer zijn laatste kunstje gaat vertonen.

Voeg daar de namen van bijvoorbeeld Andy Robertson, Dominik Szoboszlai en Granit Xhaka nog aan toe en je hebt een Groep A om je vingers bij af te likken.

Groep B
Spanje, Kroatië, Italië & Albanië

In deze poule des doods bevinden zich sterren ten overvloed. Bij Kroatië zijn veel ogen wederom op Luka Modric gericht. Italië verdedigt dit jaar de titel en doet dat verrassend genoeg zonder enkele grote namen. Wel geven spelers als Gianluigi Donnarumma, Nicolò Barella en Federico Chiesa nog acte de présence. Bij Spanje wordt veel verwacht van jongelingen Yamal, Pedri en Nico Williams, terwijl Rodri de controle bewaard. One to watch is Dani Olmo, die in de belangstelling staat van zowat de gehele Europese top.

Groep C
Slovenië, Denemarken, Servië & Engeland

Bij de Denen is het teamgevoel de grote kracht, terwijl bij Slovenië de hoop vooral gevestigd zal zijn op een goede vorm van Jan Oblak. Servië heeft daarentegen toppers als Aleksander Mitrovic, Dusan Vlahovic, Sergej Milinkovic-Savic en natuurlijk Dusan Tadic. Grote favoriet in deze poule is echter Engeland. Bij de verliezend finalist van 2021 gaat de aandacht uit naar Trent Alexander-Arnold, Phil Foden, Jude Bellingham en Harry Kane.

Groep D
Polen, Nederland, Oostenrijk & Frankrijk

Robert Lewandowski, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé zijn natuurlijk al spelers om naar uit te kijken, maar in deze groep zien we misschien wel de beste voetballer van het moment aan het werk: Kylian Mbappé. Toch mogen we ons eigen kikkerlandje natuurlijk niet te kort doen. Zeventien miljoen Nederlanders kijken straks hoopvol in de richting van Virgil van Dijk, Xavi Simons, Denzel Dumfries en Memphis Depay. En een fitte Frenkie de Jong kan het verschil maken.

Groep E
België, Slowakije, Roemenië & Oekraïne

De grootste smaakmakers van Groep F heten Mykhaylo Mudryk, Jérémy Doku en Romelu Lukaku, maar daarmee doen we Kevin De Bruyne te kort. De 32-jarige assistkoning moest de vorige interlandperiode nog aan zich voorbij laten gaan, maar zal er komende zomer op gebrand zijn een van zijn laatste mogelijkheden op een prijs met België te benutten.

Groep F
Turkije, Georgië, Portugal & Tsjechië

Voor de 39-jarige Cristiano Ronaldo wordt dit EK - zijn zesde (!) - waarschijnlijk zijn laatste kunstje in Europa. Alle ogen zullen dus op de superster gericht zijn. Kan hij met Portugal het succes van 2016 herhalen? Ronaldo gaat het proberen met onder andere Bruno Fernandes, Rúben Dias, João Cancelo en Bernardo Silva aan zijn zijde. In Groep F nemen zij het op tegen sterren als Khvicha Kvaratskhelia, Orkun Kokcü en Arda Güler.