Overzicht van alle EK-deelnemers

Nog 48 dagen: deze landen reizen af naar Duitsland om gooi te doen naar EK-winst

3 mei om 12:00

Het EK staat nu écht voor de deur: 14 juni trapt Duitsland het EK in eigen land af tegen Schotland. In totaal reizen er komende zomer 24 landen af om een gooi te doen naar de Europese titel, die wordt verdedigd door Italië. VoetbalPrimeur zet alle deelnemers nog eens op een rijtje.

24 deelnemers, tien speelsteden, zes poules en één felbegeerde titel: 24 landen zullen over enkele weken allemaal met dezelfde droom afreizen richting Duitsland. Daarvoor zullen ze wel geduchte tegenstanders uit moeten schakelen en verschillende rondes moeten overleven. Te beginnen met de poulefase. De groepen zien er als volgt uit:

Groep A
Duitsland
Schotland
Hongarije
Zwitserland

De groep waar alle ogen voor het eerst dit toernooi op gericht zullen zijn. Kan Duitsland de verwachtingen als thuisland waarmaken? Die Mannschaft mag het vanaf 14 juni gaan laten zien, wanneer het de openingswedstrijd speelt en daarmee het bal opent.

Groep B
Spanje
Kroatië
Italië
Albanië

Misschien vinden we hier al wel gelijk de poule des doods. Titelverdediger Italië gaat het opnemen tegen één van de andere favorieten Spanje en outsider Kroatië, terwijl Albanië ook zal willen laten zien wat het waard is.

Groep C
Slovenië
Denemarken
Servië
Engeland

Gaat Denemarken de stunt uit 2021 herhalen en weer doorstoten tot de halve finales? En kan Engeland zich revancheren voor de verloren EK-finale? Dan zullen beide ploegen in eerste instantie langs het Slovenië van Jan Oblak en het Servië van Dusan Tadic moeten.

Groep D
Polen
Nederland
Oostenrijk
Frankrijk

De poule van Oranje. De KNVB verwacht zo'n 40.000 Nederlanders in Duitsland om de ploeg van Ronald Koeman te steunen. Het Nederlands elftal speelt in Hamburg tegen Polen (16 juni), in Leipzig tegen Frankrijk (21 juni) en in Berlijn tegen Oostenrijk (25 juni). Koeman: "Je moet uitstralen, en dat moet je iedere dag laten zien, dat je dit toernooi echt met elkaar wil winnen."

Groep E
België
Slowakije
Roemenië
Oekraïne

De Rode Duivels hopen deze zomer eindelijk een prijs te pakken met hun 'gouden generatie'. België speelde ruim tien jaar geleden voor het laatst tegen Slowakije. Roemenië gaat op zijn beurt proberen om de kwartfinale van het EK 2000 te evenaren, terwijl Oekraïne al van ver moest komen om zich überhaupt te plaatsen voor de poulefase. In de play-offs werden IJsland en Bosnië en Herzegovina verslagen.

Groep F
Turkije
Georgië
Portugal
Tsjechië

Nog een groep met een titelfavoriet. Dit wordt tevens het laatste trucje van Cristiano Ronaldo in het Portugese shirt. Kan de superster in zijn 'last dance' beslag leggen op de tweede EK-winst in acht jaar tijd? De Turken, Georgiërs en Tsjechen zullen daarvoor een stokje proberen te steken.