Gigantische opsteker Ten Hag: United verrast, verslaat City en wint FA Cup

Gigantische opsteker Ten Hag: United verrast, verslaat City en wint FA Cup

25 mei om 17:54

Erik ten Hag heeft met Manchester United beslag weten te leggen op de FA Cup. In de finale wisten The Red Devils te stunten tegen stadsgenoot Manchester City: United won met 1-2 op Wembley. Daardoor is Ten Hags tweede prijs in Manchester een feit.

Een week nadat City de landstitel greep, kreeg het de kans om de dubbel in de wacht te slepen: in Londen wachtte een confrontatie met rivaal Man United. The Red Devils konden hun moeizame seizoen juist nog van enige glans voorzien in de finale. Ten Hag koos tegen Man City voor een duidelijk strijdplan: United hield de ruimtes zo klein mogelijk en loerde met direct spel op de omschakeling.

In een wat voorzichtige openingsfase werd al duidelijk dat United gevaarlijk kon worden met zijn directe spel. Na een halfuur spelen was het ook raak: na een lange bal van Diogo Dalot wilde City-verdediger Josko Gvardiol zijn keeper Stefan Ortega met het hoofd aanspelen, maar de Kroaat ging lelijk in de fout. Alejandro Garnacho pakte het cadeautje uit en schoof de bal in een leeg doel: 0-1.

De goal deed Man United duidelijk goed, want in de minuten die volgden was de nummer acht van de Premier League sterk. Dat leidde ook tot een verdubbeling van de marge: een goal van Marcus Rashford werd eerst nog afgekeurd wegens buitenspel, maar niet veel later scoorde Kobbie Mainoo alsnog voor het op papier uit spelende elftal, na een geweldige combinatie. Daardoor stond er bij rust een 0-2 stand op het scorebord.

Na de pauze kantelde het wedstrijdbeeld. City werd sterker en sterker en zocht steeds nadrukkelijker naar de aansluitingstreffer, terwijl United naar achteren werd gedrukt. Doordat onder meer Erling Haaland en Julián Álvarez een aantal goede kansen misten, bleef Manchester United op de been. Toch werd het in de slotfase nog even enorm spannend: Jérémy Doku wist Andre Onana in de korte hoek te verrassen, waardoor City in de 87ste minuut op 1-2 kwam. The Citizens zetten daarna alles op alles, maar genoeg voor de gelijkmaker was dat niet.

Daardoor legt Manchester United beslag op de dertiende FA Cup in de clubhistorie. Voor Ten Hag is het zijn tweede prijs bij de club, nadat hij vorig seizoen ook de League Cup wist te winnen. Voor Ten Hag is het winnen van de FA Cup sowieso een grote opsteker, omdat de Nederlandse manager onder vuur ligt op Old Trafford. Door het winnen van het belangrijkste Engelse bekertoernooi is Manchester United volgend seizoen ook actief in de Europa League.