Lazio neemt laatste Ajax-hoop op escape weg: Amsterdammers moeten voorrondes in

Lazio neemt laatste Ajax-hoop op escape weg: Amsterdammers moeten voorrondes in

26 mei om 22:41
Laatste update: 26 mei om 22:43

Ajax zal definitief moeten aantreden in de tweede voorronde van de Europa League, eind juli. De Amsterdammers konden zich via een ontsnappingsroute nog kwalificeren voor de groepsfase van het tweede Europese toernooi, maar door een gelijkspel van SS Lazio wordt dat geen werkelijkheid.

Op basis van het clubcoëfficiënt was Ajax in een specifiek scenario alsnog zeker van de groepsfase van de Europa League. De Conference League-winnaar moest zich daarvoor ook via eigen land plaatsen voor de Europa of Champions League, wat ook gold voor FC Porto. Dat laatste is inmiddels al gebeurd, maar toch schuift er geen Europa League-ticket door naar Ajax. Naast Olympiakos gaat ook Fiorentina, de andere Conference League-finalist, zich namelijk niet via de eigen competitie kwalificeren voor de Europa of Champions League.

In eigen huis speelde SS Lazio zijn laatste competitiewedstrijd van het seizoen namelijk met 1-1 gelijk, tegen het al gedegradeerde Sassuolo. Lazio is daardoor verzekerd van de zevende plek, die dit seizoen recht geeft op kwalificatie voor de Europa League in Italië. Fiorentina finisht daardoor op de achtste plek, ondanks dat het nog één wedstrijd moet spelen. 

La Viola gaan daardoor in ieder geval de voorronde van de Conference League in volgend seizoen, maar het is niet genoeg voor Ajax om een Europa League-startbewijs te veroveren. Bij Conference League-winst van Olympiakos was het al duidelijk dat Ajax geen escape zou krijgen.

Ajax weet in ieder geval zeker dat het seizoen op 25 juli gaat beginnen. Dan staat de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League namelijk op het programma. De Amsterdammers horen op 19 juni wie de tegenstander is. In totaal moet Ajax drie voorrondes overleven om de Europa League te halen.

Bekijk hieronder de nieuwste #Donedeal met alles over de plannen van Farioli in Amsterdam, Feyenoord, PSV, FC Twente, Memphis en nog veel meer: