Mogelijke tegenstanders Ajax in Europa en Conference League

Voorloting verricht: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in Europa

22 juli om 09:20
Laatste update: 22 juli om 11:45

Ajax gaat maandag de koker in voor de loting van de derde voorronde van de Europa League. Daarin is er een plekje vrijgemaakt voor de Amsterdammers, mits ze weten af te rekenen met FK Vojvodina. Wie kan Ajax treffen en welke route moet het afleggen naar de groepsfase? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Als nummer vijf van de Eredivisie meldt Ajax zich eind juli in de tweede voorronde van de Europa League. Vojvodina uit Servië is daarin de tegenstander. Als de Serviërs worden verslagen, behoudt Ajax zijn geplaatste status. Dat verandert als er wordt verloren en de Conference League als vangnet moet dienen.

Maandagochtend heeft de UEFA al een voorloting verricht, waardoor Ajax op dit moment nog achttien verschillende clubs kan treffen op de volgende Europese halte - acht in de derde voorronde van de Europa League en tien in de derde voorronde van de Conference League.

De mogelijke tegenstanders van Ajax in de Europa League

Als Ajax wint van Vojvodina, moeten de Amsterdammers nog twee voorrondes door zien te komen, alvorens het kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Europa League afdwingt. De eerstvolgende tegenstander is dan de winnaar van Trabzonspor (Turkije) - MFK Ruzomberok (Slowakije), Cercle Brugge (België) - Kilmarnock (Schotland), Panathinaikos (Griekenland) - Botev Plovdiv (Bulgarije) of de verliezer van FC Lugano (Zwitserland) - Fenerbahçe (Turkije).

Ajax stond in 2016 voor het laatst tegenover Panathinaikos in officieel verband. Ajax won toen met 2-0 en behaalde later dat jaar de finale van de Europa League

De mogelijke tegenstanders van Ajax in de Conference League

Bij een nederlaag tegen Vojvodina is Ajax veroordeeld tot een plek in het voorportaal van de Conference League. De mogelijke tegenstanders in de derde voorronde van het derde Europese clubtoernooi zijn ook bekend, te weten: CFR Cluj (Roemenië) of Neman Grodno (Wit-Rusland), FK Zalgiris (Litouwen) of Pafos FC (Cyprus), SC Dnipro-1 (Oekraïne) of Puskás Akadémia (Hongarije), AEK Athene (Griekenland) of Inter Club d'Escaldes (Andorra) en NK Maribor (Slovenië) of CS Universitatea Craiova (Roemenië).

De structuur is duidelijk: als Ajax in de tweede voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar de derde voorronde van de Conference League. Als Ajax in de derde voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar de play-offs (laatste voorronde) van de Conference League. Als Ajax in de laatste voorronde van de Europa League ten onder gaat, transfereert het naar het hoofdtoernooi van de Conference League.

Al met al wordt het voor Ajax zeker geen makkie om de Europa League te behalen. Farioli en zijn discipelen moet meteen zien te presteren in Amsterdam, wil hij zijn nieuwe club naar het tweede Europese toernooi leiden. Lukt dat niet, dan is Ajax veroordeeld tot de Conference League of in het ergste geval zelfs helemaal geen Europees voetbal, mocht het in het derde UEFA-toernooi ook misgaan.

De duels in de derde voorronde zijn op 8 augustus (heenduels) en 15 augustus (returns) en de play-offs zijn in de twee weken daarna. Maar eerst wacht FK Vojvodina.