NOS dreigt Eredivisie-rechten kwijt te raken: 'Talpa en RTL hebben zich gemeld'

NOS dreigt Eredivisie-rechten kwijt te raken: 'Talpa en RTL hebben zich gemeld'

28 mei om 23:33

De kans is goed aanwezig dat de NOS de uitzendrechten van de Eredivisiesamenvattingen gaat verliezen, zo stelt Chris Woerts. De sportmarketeer weet dat de rechten binnenkort op de markt komen en dat Talpa en RTL ook in de markt zijn.

Sinds jaar en dag heeft de NOS de uitzendrechten voor de samenvattingen van de Eredivisie in handen. Bij De Oranjezomer legt Woerts uit dat daar verandering in kan gaan komen. "Eindelijk komen de rechten weer vrij. Talpa en RTL hebben zich al gemeld om de rechten over te nemen", begint Woerts. "Deze waren altijd heel duur, want de NOS betaalde met belastinggeld minimaal twee, drie keer de waarde."

Woerts claimt dat de NOS nu tussen de 20 en 22 miljoen euro betaalt voor de samenvattingen, terwijl deze daadwerkelijk rond de 15 miljoen waard zijn. "Het is heel goed dat de nieuwe regering gaat bezuinigingen, want nu hebben Talpa en RTL ook de kans om die rechten een keer te krijgen. Vanaf het seizoen 2025-2026 krijgen we wellicht een nieuwe zendgemachtigde."

De uitzendrechten zullen verkocht worden via een gesloten beurs, zo stelt Woerts: op die manier weten de partijen niet wat de concurrentie geboden heeft. "Wie het hoogste bedrag biedt, wint", besluit de sportmarketeer, die weet dat de samenvattingen de laatste jaren steeds minder bekeken worden bij de NOS.