'BVO's willen dat Van den Herik onderzoek naar KNVB leidt'

'BVO's willen Van den Herik als voorzitter van onderzoek naar beleid KNVB'

29 mei om 13:59

Jorien van den Herik moet het onderzoek naar de governance van de KNVB gaan leiden. Dat melden bronnen aan BNR. Van de 34 betaald-voetbalorganisaties stemden 32 clubs voor dit onderzoek. Ajax en Feyenoord onthielden zich van een stem.

Volgens Jaap de Groot, BNR-sportverslaggever, is er een groeiende scepsis over het beleid van de KNVB. De oren zouden nadrukkelijk naar Ajax, Feyenoord en PSV hangen. AZ initieerde een onderzoek naar het beleid van de KNVB na het 'papieren' kampioenschap van Ajax in 2020, toen de competitie wegens corona vroegtijdig werd gestopt. De Amsterdammers gingen destijds aan de haal met de Champions League-premie van 34 miljoen euro, terwijl AZ in punten gelijk stond met Ajax. Van een gelijke verdeling was geen sprake.

De clubs willen dat Van den Herik, oud-voorzitter van Feyenoord, het onderzoek gaat leiden als voorzitter van de onafhankelijke onderzoekscommissie. Ook moeten er vertegenwoordigers van enkele voetbalclubs deelnemen. Drie clubs uit de Eredivisie en drie clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Ook vertegenwoordigers van de KNVB en de Eredivisie CV gaan deel uitmaken van het team. 'Het is een beetje vreemd dat de KNVB hierin zit, want het is een onderzoek naar het functioneren van de bond zelf', aldus De Groot. Het zou geen voorwaarde van de KNVB zijn geweest om het onderzoek door te laten gaan.

De onvrede van voetbalclubs kwam ook tot uiting bij de verkiezing van politietopman Frank Paauw als nieuwe bondsvoorzitter. De kandidatuur van Paauw bleek onvoldoende te zijn gecommuniceerd door de KNVB, waardoor Hans Nijland en Jeanet van der Laan zich nog in de strijd konden mengen. Uiteindelijk zorgde de amateurtak, goed voor dertig van de zestig stemmen, ervoor dat Paauw toch werd verkozen met 31 stemmen. Nijland kreeg twintig stemmen en Van der Laan zeven.

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: