Frenkie de Jong geprikkeld door Gullit

De Jong geprikkeld door kritische Gullit: 'Maar zo'n speler is er nooit geweest'

3 juni om 07:15

Frenkie de Jong erkent tegenover De Telegraaf dat de kritiek van Ruud Gullit hem prikkelt. De oud-international vindt dat de middenvelder van Oranje dominanter aanwezig moet zijn in het spel. De Jong  legt uit hoe hij dat zelf ziet.

"Natuurlijk krijg ik mee hoe Gullit erover denkt", steekt De Jong van wal tegenover De Telegraaf. "Het prikkelt me af en toe ook wat hij zegt. Iedereen mag zijn mening hebben en geven, of ik het er nu wel of niet mee eens ben." De Jong vindt zelf dat hij heel dwingend aanwezig is in het spel. Zonder dat sommigen dat zien. “De buitenwacht relateert dat vaak aan doelpunten en assists, maar dat is niet alles. Soms lukt het niet om dwingend te zijn. Of je bent het, maar omdat je niet wint wordt het niet gezien. Het ligt ook een beetje aan het team en de teamprestatie."

Een speler die alle door Gullit benoemde facetten beheerst is er volgens De Jong nooit geweest. "Ik heb een rol in het elftal. Het is niet zo dat ik de opbouw verzorg, het spel maak, de ballen afpak, de assists geef en de goal maak. Nu overdrijf ik het een beetje, maar zo’n speler is er nooit geweest. Ik ben altijd betrokken in het spel en dat is ook een onderdeel van dwingend aanwezig zijn."

De Jong blikt terug op de periode bij Ajax. "Na een halvefinaleplaats in de Champions League met Ajax volgt waardering. Als je het jaar daarop hetzelfde speelt en strandt in de groepsfase, dan kan je er opeens niets van. Vaak wordt niet gekeken hoe een speler echt speelt, maar wordt hij beoordeeld op hoe het team speelt."

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alles over de definitieve selectie: