Servië debuteert in Duitsland op een EK

Rijke historie en grote dromen: dit land debuteert in Duitsland op het EK

12 juni om 17:00

De laatste keer dat er Serviërs deelnamen aan een Europese eindronde, behoorden zij nog tot Joegoslavië. Dat was in 2000 toen het EK door Nederland en België werd georganiseerd. In 1960 en 1968 werd het Balkanland zelfs tweemaal verliezend finalist. Komende zomer staat Servië voor het eerst op eigen benen op een EK en zal het hoge ogen willen gooien. VoetbalPrimeur vertelt je meer.

Servië is met Engeland, Denemarken en Slovenië ingedeeld in Groep C en hoopt tijdens de eerste deelname als zelfstandige natie een stunt te realiseren. De blikvangers in de selectie van bondscoach Dragan Stojkovic zijn Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic, Aleksandar Mitrovic en Dusan Vlahovic, terwijl ook ex-eredivisionisten Uros Spajic, Filip Kostic en de in Nederland opgegroeide Nemanja Gudelj afreizen naar Duitsland.

Tadic is inmiddels zelfs recordinternational van de Serviërs. Met 107 interlands is de aanvaller van Fenerbahçe, oud-Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic, die in 2018 zijn laatste interland speelde, voorbij.

Servië komt van ver
Een stukje geschiedenis: Servië was 85 jaar lang onderdeel van Joegoslavië, voordat het in 2006 een onafhankelijke staat werd. In 2010, 2018 en 2022 plaatste Servië zich weliswaar voor het WK, maar plaatsing voor een Europese eindronde bleek steeds een brug te ver. Tot nu. Servië wist zich met drie punten meer dan - ironisch genoeg - Montenegro ternauwernood te plaatsen als nummer twee in een kwalificatiegroep met ook nog Hongarije, Litouwen en Bulgarije.

De debutant start zijn eerste EK-optreden zondag 16 juni gelijk met een loodzwaar karwei, wanneer Engeland in Gelsenkirchen de tegenstander is. De overige ploegen in Groep C van het EK zijn Slovenië en Denemarken.