Reactie van Ronald Koeman na Nederland - Canada

Tevreden Koeman prijst Frimpong: 'Als je dan zo belangrijk en goed bent...'

6 juni om 23:26
Laatste update: 7 juni om 00:12

Ronald Koeman is erg te spreken over wat Oranje donderdagavond heeft laten zien tegen Canada. Lyrisch is de bondscoach over Jeremie Frimpong, die met een assist en doelpunt nadrukkelijk solliciteerde naar een grote rol op het EK in Duitsland. 

"Ik denk dat we heel agressief gespeeld hebben", antwoordt Koeman bij de NOS als hem gevraagd wordt wat het meest is blijven hangen na de 4-0 zege op Canada. "We hebben bij fases heel goed druk gezet. In het begin was het moeizaam, toen hebben ze ons een beetje wakker gemaakt. Maar ik vond, zeker na een kwartier/twinig minuten, dat we heel goed gespeeld hebben. Dat hebben we doorgetrokken in een zeer goede tweede helft. Niks weggegeven, agressief blijven spelen, druk blijven zetten én vier goals maken."

Frimpong
De meest opvallende speler aan Oranje-zijde, was Frimpong. De ster van Bayer Leverkusen was continu dreigend. "Ja, hij viel zeker op", concludeert Koeman. "Hij heeft natuurlijk redelijk diep aan de rechterkant gespeeld. Als je dan zo belangrijk en goed bent, en die linksback is ook aardig qua niveau...", doelt de bondscoach op Alphonso Davies (Bayern München, red.). "Hij heeft gespeeld zoals hij speelt bij zijn club. Ik ben blij voor hem. Hij maakt een goal en geeft een geweldige voorzet bij de goal van Memphis. Ik kan niet meer eisen of vragen van Jeremie." 

Wijnaldum
Waar Frimpong uitblonk, had Georginio Wijnaldum het lastig. De bondscoach vindt niet dat dat volledig zijn schuld is. "Dat vond ik niet altijd aan Gini liggen. Ik vond dat Gravenberch en Jerdy (Schouten, red.) een beetje teveel op dezelfde hoogte speelden. Als één, en dan met name Ryan, wat hoger ging spelen, dan had je daar een drie tegen twee op het middenveld. Dat ging in de tweede helft veel beter."

Komende maandag speelt Oranje de generale repetitie voor het EK. IJsland is dan de tegenstander. Of Koeman zijn definitieve basiself voor in Duitsland al voor ogen heeft? "Grotendeels zit het elftal in mijn hoofd, maar er zijn één, twee á drie posities waar ik nog even de tijd voor kan nemen", aldus de bondscoach, die tussen de regels door nog verklapte dat het de bedoeling is dat Memphis tegen IJsland negentig minuten speelt.