Hamstra doet boekje open over Ajax-periode

'Bij Ajax was er een gebrek aan leiderschap, kon daardoor niet meer functioneren'

7 juni om 18:41

Gerry Hamstra heeft een boekje opengedaan over zijn periode bij Ajax. De huidige technisch directeur van PEC Zwolle vertelt dat hij door een gebrek aan leiderschap niet goed kon functioneren in Amsterdam.

Hamstra is recent begonnen aan zijn klus bij PEC. Bij ESPN wordt hij ook gevraagd naar zijn bewogen tijd in Amsterdam. Hamstra begon als rechterhand van Marc Overmars, maar was na diens vertrek samen met Klaas-Jan Huntelaar verantwoordelijk voor het technische beleid. "Dat klinkt heel raar, maar ik heb gewoon twee mooie jaren gehad", begint Hamstra. "Natuurlijk had je graag gewild dat dingen anders liepen."

"Iedereen die een beetje goed ingevoerd is, weet dat ik bewust voor Marc (Overmars, red.) heb gekozen", vervolgt hij. "Ik wilde heel graag drie jaar met hem werken, daarom heb ik zo lang getekend. Het eerste jaar was super met hem: we hebben heel veel dingen samen gedaan en ik heb heel veel geleerd van hem. Helaas ging Marc weg, waarna het gewoon anders is gelopen in het tweede jaar. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan leiderschap. Ik denk dat te veel mensen mee mochten en konden beslissen. Daardoor kon ik niet meer functioneren. Dan moet je je conclusies trekken."

"Ik heb toen gezegd: ik wil graag mijn contract laten ontbinden. Dat is uiteindelijk gebeurd. Wat er nu is, is gewoon heel spijtig. Want er werken gewoon hele goede en mooie mensen bij Ajax", stelt Hamstra, die vervolgens dieper ingaat op het 'gebrek aan leiderschap' in de Johan Cruijff Arena. "Ik ben gewend, ook qua leidinggeven, dat je dingen en processen samen doet en dat het goed functioneert. Als dat gebeurt, hoeft niemand er een klap op te geven of de directeur te spelen. Maar in een organisatie moet wel duidelijk zijn, wanneer dat niet gebeurt: dan is Pietje degene die er een klap op geeft. Dat was in het tweede jaar gewoon niet het geval."