Vanenburg waarschuwt Ajax' jeugdopleiding

'Als je bij Ajax ruzie maakt bij de vijf-tegen-vijf, word je naar binnen gestuurd'

11 juni om 16:38

Gerald Vanenburg, voormalig trainer bij Ajax, vindt dat er in Ajax' jeugdopleiding onvoldoende zelfstandigheid wordt aangeleerd. De oud-Ajacied trekt hierbij de vergelijking tussen het verleden en het heden.

Na afloop van het seizoen 2022/23 vertrok Vanenburg bij Ajax, waar hij actief was als trainer in de jeugdopleiding. "Je moet heel erg oppassen, omdat wij in een andere periode hebben gespeeld, maar wij waren het altijd gewend om op straat te spelen", vertelt Vanenburg aan tafel bij Rondo. "Ik denk dat je basis daardoor heel hoog ligt. Dat is wel veranderd."

"Je komt als speler bij de club en bent bijna van ’s ochtends tot ’s avonds, want de school is er ook bij in de buurt", vervolgt Vanenburg zijn uitleg. Hij spreekt van het grootste verschil tussen de opleiding van vroeger en de huidige jeugdopleiding. "Dan kom je buiten wel een paar dingen te kort. Ik vind dat de invulling bij Ajax daar veel meer naartoe zou moeten, dat je weer een beetje het straatgevoel creëert. Ik vind dat je daar een paar stappen overslaat op dit moment."

Vanenburg maakt vervolgens nog een keer de vergelijking met vroeger. "Als jij vroeger op straat voetbalde, speelde je vijf-tegen-vijf en was er vaak een vader bij. Dan speelde je die een keer door zijn benen en bij de volgende bal wist je dat je hem moest afspelen, anders ging je de lucht in", aldus de oud-voetballer. "Als je bij Ajax ruzie maakt bij de vijf-tegen-vijf, dan word je naar binnen gestuurd. De prikkels zijn gewoon anders, ook voor spelers."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: