Milieukritiek op vliegreis van het Nederlands elftal

Kritiek op vliegreis van Oranje naar Wolfsburg: 'Is natuurlijk tenenkrommend'

11 juni om 20:57

De keuze van de KNVB om per vliegtuig naar het Duitse Wolfsburg af te reizen, kan op de nodige kritiek rekenen. Joris Melkert, luchtvaartexpert van de TU Delft, uit in gesprek met RTL Nieuws zijn onbegrip. 

"Als je voor het toernooi nou de oceaan over moest steken, dan was vliegen wel te verdedigen, maar naar Wolfsburg...?", begint Melkert. De afstand van Zeist naar Wolfsburg, daar waar Oranje zijn kamp opslaat voor het EK, bedraagt 429 kilometer. Ondanks dat is het Nederlands elftal per vliegtuig afgereisd. "Ik begrijp dat niet zo goed. Zo ver is dat niet. Tijdwinst kan er nauwelijks zijn", constateert Melkert. 

Wedden

Meer odds
  • logo

    Nederland

  • logo

    Frankrijk

De luchtvaartexpert wijst erop dat de vlucht naar de Duitse stad weliswaar kort is, maar alles rondom een vlucht kost ook veel tijd, beargumenteert hij. Ook de milieuorganisatie Milieudefensie is behoorlijk kritisch. "Dat de KNVB midden in de klimaatcrisis ervoor kiest het Nederlands elftal met het vervuilende vliegtuig 400 kilometer naar Duitsland te laten vliegen, is natuurlijk tenenkrommend", vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws. 

In een officiële reactie verdedigt de KNVB de keuze voor het vliegen vanwege de tijdswint. Een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond legt uit dat een busreis van Rotterdam naar Wolfsburg zes uur zou duren. Tegelijkterijd geeft de bond aan dat het 'bijzonder kritisch' naar Duurzaamheid kijkt. Juist om die reden is voor Wolfsburg als uitvalsbasis gekozen. "Zodat we dicht bij de speelsteden zitten van onze groepswedstrijden. Naar Hamburg en Leipzig nemen we de bus, naar Berlijn gaan we per trein", licht de woordvoerder toe. 

 Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: