Aston Villa-eigenaar haalt uit naar Premier League

Villa-eigenaar: 'De regels slaan nergens op en zijn niet goed voor het voetbal'

12 juni om 08:49
Laatste update: 12 juni om 08:50

Nassef Sawiris, de eigenaar van Aston Villa, is het niet eens met de Profit & Sustainability Rules in de Premier League. Hij vindt dat de straffen onvoldende onderbouwd worden en dat topclubs daardoor in het voordeel zijn.

Eerder deze maand werd er door Sky Sports gemeld dat Aston Villa voor 30 juni een of meerdere spelers moet verkopen om zich aan de Profit & Sustainability Rules te houden. De club moet dan kunnen aantonen dat ze de laatste drie jaar niet meer dan 123 miljoen euro hebben geleden.

In een interview met Financial Times pleit Sawiris voor een herziening van de regels. Hij noemt de Premier League 'een financieel spel' en dat is volgens de bestuurder een voordeel voor de topclubs. "Sommige regels hebben ertoe geleid dat de huidige status quo wordt bevestigd. De regels slaan nergens op en zijn niet goed voor het voetbal. Ze zijn anti-competitief."

Als voorbeeld haalt Sawiris het feit aan dat de verkoop van homegrown players wordt gestimuleerd. Op deze spelers kan veel winst worden geboekt, want talenten uit de eigen jeugdopleiding worden voor niets aangetrokken. "Bij het managen van een voetbalclub is het tegenwoordig belangrijker om een penningmeester of boekhouder te zijn dan om te kijken naar wat de ploeg nodig heeft."

Ten slotte spreekt Sawiris zich uit over het feit dat het systeem van de Premier League sinds de invoering in 2013 de inflatie niet heeft bijgehouden. "Het besluitvormingsproces voor het opleggen van straffen bij overtredingen was ondoorzichtig en volstrekt willekeurig", vertelt de Villa-eigenaar. Hij is van plan om juridisch advies te winnen en een formele klacht in te dienen.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: