Alfons Sampsted ziet EK-titeltkandidaat in Oranje

Nederlands elftal maakt diepe indruk: 'Ik denk dat ze meedoen om de EK-titel'

13 juni om 13:30
Laatste update: 13 juni om 13:35

IJsland won vorige week vrijdag verrassend in Engeland, om vervolgens drie dagen later klop te krijgen van Oranje. FC Twente-back Alfons Sampsted bekeek beide wedstrijden vanaf de IJslandse bank, en raakte onder de indruk van het Nederlands elftal. De vleugelverdediger denkt zelfs dat Oranje het EK kan winnen, zo vertelt hij aan VoetbalPrimeur. 

Weinigen zullen vorige week rekening hebben gehouden met een zege van IJsland op Engeland, dat aantrad met de grote namen. John Stones, Declan Rice, Phil Foden en Harry Kane: ze waren allemaal van de partij. "Vooraf heb je het gevoel dat spelen tegen Engeland op Wembley een van de grootste uitdagingen is die je kan hebben in het internationale voetbal", aldus Sampsted. 

Na twaalf minuten spelen maakte Jón Dagur Thorsteinsson het enige doelpunt van de avond. IJsland hield vervolgens verrassend eenvoudig stand. "Om eerlijk te zijn: Engeland stelde me teleur. Ik had het gevoel dat ze niet alles gaven. Je zag natuurlijk wel de klasse bij de spelers, maar misschien waren sommigen al met hun hoofd bij het EK."

Voorbereiding op Nederlands elftal
De staf en selectie van IJsland vertrok vervolgens naar Rotterdam, voor het oefenduel met Oranje in De Kuip. "We zijn die wedstrijd ingegaan met dezelfde tactische speerpunten als tegen Engeland. We wilden Oranje geen ruimte geven vlak voor onze eigen goal. We wilden compact staan, hun snelle spel ontregelen en de vleugelspelers onschadelijk maken. Tegelijkertijd hoopten we wat schade uit te kunnen richting bij dode spelmomenten, en tijdens counters. We hebben vooral gesproken over hun snelheid voorin, de kracht van de centrale verdedigers en de slimme middenvelders die ze hebben."

Veerman, Wout Weghorst en Donyell Malen tijdens Nederland - IJsland

Oranje beter dan Engeland
Waar Engeland zich vastbeet op de ploeg van bondscoach Åge Hareide, gold dat allerminst voor Oranje. "Ik denk dat Nederland beter in staat is om een laag blok uit elkaar te spelen dan dat Engeland. De steekpasses van de Oranje-middenvelders werden ons te machtig, net als de voorzetten achter onze wingbacks. Die balletjes van Veerman en die loopacties van Dumfries waren heel, heel gevaarlijk."

Sampsted bleef negentig minuten op de bank, maar raakte desondanks onder de indruk van Oranje, dat uiteindelijk met 4-0 won. "Ik vond het druk zetten van ze erg knap. Er zat zo weinig tijd tussen het verliezen van de bal, en het terugwinnen ervan. Op basis van deze twee wedstrijden was Oranje van een hoger niveau. Ik denk dat ze meedoen om de EK-titel, al helemaal nu ze deze vliegende start achter de rug hebben."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: