Oranje hofleverancier: dit elftal mist het EK in Duitsland wegens blessureleed

Oranje hofleverancier: dit elftal mist het EK in Duitsland wegens blessureleed

18 juni om 10:30
Laatste update: 18 juni om 10:34

Oranje wordt geplaagd door blessures op het EK, maar ook andere landen moeten belangrijke krachten wegens kwetsuren missen op het eindtoernooi in Duitsland. VoetbalPrimeur stelt een elftal samen van alle blessuregevallen, waarvan het Nederlands elftal de hofleverancier is.

Keeper: Thibaut Courtois (België)
Hoewel de Belgische goalie in de Champions League-finale weer onder de lat stond, gaf hij eerder aan te bedanken voor het EK om volledig te kunnen herstellen van de kruisbandblessure die hij aan het begin van het seizoen opliep. De eerlijkheid gebiedt echter wel te zeggen dat de afwezigheid van Courtois niet losgezien kan worden van zijn moeizame relatie met bondscoach Domenico Tedesco.

Centrale verdediger: Jurriën Timber (Nederland)
Hoewel de Oranje-international in de laatste wedstrijd van het seizoen zijn rentree maakte bij Arsenal, achtte bondscoach Ronald Koeman hem niet fit genoeg voor zijn EK-selectie. Timber speelde door een kruisbandblessure namelijk maar twee duels in zijn Premier League-debuutseizoen. Doordat de verdediger normaliter wel verzekerd zou zijn van een plekje in de selectie van het Nederlands elftal, is hij onderdeel van dit elftal.

Centrale verdediger: David Alaba (Oostenrijk)
Net als teamgenoot Courtois en Timber werd Alaba dit seizoen geveld door een kruisbandblessure. In december sloeg het noodlot toe voor de linksbenige verdediger van Real Madrid, tegen Villarreal. Daardoor moet Oostenrijk het in de poule van Oranje zonder zijn aanvoerder moeten doen.

Centrale verdediger: Lucas Hernández (Frankrijk)
De defensie wordt gecomplementeerd door nóg een speler die kampt(e) met kruisbandletsel. In de halve finale van de Champions League, tegen Borussia Dortmund, zag Hernández zijn EK-droom in rook opgaan: in een uiterste poging om Niclas Füllkrug van het scoren te houden – wat niet lukte – liep Hernández zijn zware knieblessure op. Hij zal daardoor vanaf de bank moeten kijken naar Frankrijk en zijn broertje Theo.

Controleur: Aleksandar Pavlović (Duitsland)
Waar het gros van de spelers in dit team het EK mist vanwege een knie-, enkel-, of liesblessure, spelen de amandelen van Pavlović hem parten. Het talent van Bayern München kampt namelijk met een amandelontsteking, waardoor hij het trainingskamp van het Duitse elftal heeft moeten verlaten. Tijdens de vorige interlandperiode was Pavlović ook al afwezig om dezelfde reden.

Centrale middenvelder: Frenkie de Jong (Nederland)
Lange tijd leek het erop dat de middenvelder van FC Barcelona gewoon van de partij zou zijn met Oranje op het EK, ondanks zijn enkelproblemen. Vlak na de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland (4-0) kwam de KNVB echter met groot nieuws: De Jong bleef last houden van zijn enkel, waardoor hij niet mee is gegaan naar Duitsland. Dat is uiteraard een hard gelag voor het Nederlands elftal.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Frenkie de Jong (@frenkiedejong)

Centrale middenvelder: Gavi (Spanje)
Gavi, Frenkies kompaan op het middenveld bij Barça, wist al langer dat het EK aan zijn neus voorbij zou gaan. In november scheurde de negentienjarige middenvelder zijn rechterkruisband volledig af, waardoor hij nu al enkele maanden aan het revalideren is. Het lijkt erop dat Gavi ook de volledige voorbereiding en start van het nieuwe seizoen met Barcelona zal moeten missen.

Aanvallende middenvelder: Teun Koopmeiners (Nederland)
De derde en voorlopig laatste Oranje-speler in dit rijtje. Net als De Jong haakte Koopmeiners op het laatste moment af: in de warming-up voor de wedstrijd tegen IJsland schoot het in de lies van de Europa League-winnaar, die daardoor niet kon spelen. Later bleek de kwetsuur dusdanig serieus dat EK-deelname er niet in zat voor Koopmeiners. Dat kwam hard aan bij de multifunctionele middenvelder, zo liet hij weten op Instagram.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Teun Koopmeiners (@teunkoopmeiners)

Rechtsbuiten: Domenico Berardi (Italië)
Als hij fit is, is Berardi nog regelmatig van waarde voor Italië. Op het EK in Duitsland zal hij echter niet gaan schitteren: de buitenspeler kampt met een achillespeesblessure, nadat hij eerder dit jaar al met een meniscuskwetsuur in de lappenmand zat.

Spits: Arek Milik (Polen)
Samen met Robert Lewandowski moest Milik de defensie van onder meer Oranje met problemen gaan opzadelen in Duitsland. Dat is echter niet gebeurd: in de oefeninterland tegen Oekraïne raakte Milik al na enkele minuten geblesseerd, waardoor zijn EK er al op zit voordat het überhaupt is begonnen. Na Milik vielen spitsen Karol Swiderski en Lewandowski ook nog geblesseerd uit. Laatstgenoemde is evenmin in actie gekomen in de verloren wedstrijd tegen Oranje.

Linksbuiten: Serge Gnabry (Duitsland)
In zijn 45 interlands voor het Duitse elftal heeft Gnabry zijn waarde meerdere keren bewezen, met onder meer 22 goals en 9 assists. Door een spierblessure, opgelopen in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid, zal het gastland het echter zonder de aanvaller moeten doen op het EK. Gnabry kwakkelde eerder in het afgelopen seizoen al met verschillende blessures.