Spalletti gaat creatief om met EK-selectie Italië

Spalletti laat Italiaanse sterren thuis, maar komt met creatieve oplossing

15 juni om 09:55

Bij Italië ontbreekt het dit EK volgens velen aan échte wereldsterren in de selectie. Namen als Francesco Totti, Giancarlo Antognoni, Gianni Rivera, Roberto Baggio en Alessandro Del Piero zullen komende maand niet meespelen met de Azzurri. Toch leverden zij deze week hun bijdrage in het kamp van de Italianen.

Met een bezoek van de wereldkampioenen hoopte bondscoach Luciano Spalletti zijn ploeg een vleugje inspiratie op te laten doen. "Stel je eens voor dat zij zouden assisteren bij een van onze trainingssessies. Dat zou de jongens motiveren om hun prestaties te verbeteren", imagineerde de 65-jarige oefenmeester op de persconferentie voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd tegen Albanië.

Italië heeft een lastige periode achter de rug en is bezig aan een soort wederopbouw onder Spalletti. In 2021 werd het EK nog gewonnen, maar anderhalf jaar later wist de ploeg van toenmalig manager Roberto Mancini zich niet te plaatsen voor het WK in Qatar. Nu mag Italië de EK-titel gaan proberen te verdedigen. "Toen ik begon, was er een open wond. We zijn aan het bouwen. Ik denk dat we op zeventig of tachtig procent zitten, nog niet op honderd procent. Maar we hebben nog tijd", besluit Spalletti.

Zaterdagavond speelt Italië om 21.00 uur tegen Albanië in Groep B van het EK. De andere groepsgenoten van Italië zijn Spanje en Kroatië.