Aké over aanvoerdersrol bij Oranje

Aké ziet nieuwe rol bij Nederlands elftal: 'Daarin wil ik belangrijk zijn'

15 juni om 10:22

Nathan Aké is het komende EK de tweede aanvoerder van het Nederlands elftal. De verdediger was toe aan een volgende stap en is blij dat hij deze de komende weken mag gaan zetten.

"Ik was wel verrast", gaat Aké tegenover de NOS in op zijn leidersrol. Vlak voor aanvang van het EK kreeg hij van Ronald Koeman te horen dat hij de nieuwe tweede aanvoerder is van Oranje. "En trots en blij. Het is een eer. Ik zei: dankjewel. Ik hoop deze taak zo goed mogelijk uit te voeren."

Geheel uit de lucht kwam het nieuws echter niet vallen. "Ik ben de laatste jaren goed bezig. Ben bij Oranje belangrijk geworden en op de club heb ik veel gespeeld en prijzen gepakt", schetst Aké. "Dat heeft de trainer ook gezegd. Nu is het moment om deze stap te maken, vond hij. Nu kan ik deze rol aan. Ik heb de leeftijd en de ervaring. Ik denk dat het een goede stap is."

Vooral het doorontwikkelen speelt voor Aké een grote rol in zijn carrière. "Hierin kan ik beter worden, mezelf ontwikkelen. Ook daarin wil ik belangrijk zijn."

Gedurende het EK zit de selectie van het Nederlands elftal weken op elkaars lip. Aké ziet voor zichzelf daarom een belangrijke rol weggelegd als vice-aanvoerder. "Nu nog niet, maar in de loop van een toernooi kunnen er kleine irritaties ontstaan." Samen met Virgil van Dijk moet hij die gaan zien te managen, zo geeft de verdediger aan.