Conclusies Koeman na persconferentie

Vijf lessen van Koeman: 'vonkje' overgeslagen, slechte grasmat in Hamburg

15 juni om 20:30
Laatste update: 15 juni om 20:40

Bondscoach Ronald Koeman heeft gesproken, het Nederlands elftal is klaar voor de start van het EK tegen Polen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de voorbeschouwende persconferentie van zaterdag in Hamburg.

Koeman rekent op Brobbey tegen Frankrijk
Het duel van zondag komt te vroeg voor Brian Brobbey, die met een lichte verrekking in zijn hamstring kampt. Koeman rekent voor de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk wel op de spits van Ajax. "De blessure valt mee", zegt de keuzeheer. "Morgen is hij niet beschikbaar, maar we verwachten hem er in de tweede wedstrijd wel bij." Voor het herstel staat vijf tot zeven dagen.

Geen veldinspectie door slechte grasmat
Het Nederlands elftal kan niet trainen in het Volksparkstadion, de thuishaven van Hamburger SV, waar zondag wordt afgetrapt tegen Polen. Normaal wordt de afsluitende training afgewerkt in het stadion, maar dat is door de slechte staat waarin de grasmat verkeert niet mogelijk. "Polen heeft hier ook niet getraind", aldus Koeman, die benadrukt dat hij het prettig vindt dat de laatste training in Wolfsburg was. "In mijn optiek kun je veel meer doen richting een wedstrijd als je niet in het stadion traint."

Frankrijk op voetstuk geplaatst
Koeman rekent het Nederlands elftal tot een van de sterke landen op dit EK, wanneer hem gevraagd wordt wie de favoriet voor de eindzege is. "Er is niet één grote favoriet. Misschien Frankrijk iets meer dan de rest." Frankrijk, dat bij Oranje in de groep zit, begint maandag tegen Oostenrijk aan het eindtoernooi.

Memphis heeft geen aanvoerdersband nodig
Brobbey noemde Memphis Depay één van de leiders van het huidige Oranje. Toch geldt de aanvalsleider niet als een van de drie aanvoerders van het Nederlands elftal. Virgil van Dijk is de eerste captain, met daarachter Nathan Aké en aanvankelijk Frenkie de Jong. "Hij is een natuurlijke leider die geen band nodig heeft", zegt Koeman over Memphis.

Koeman wil 'vonkje' bij journalisten zien
De keuzeheer is helemaal klaar voor het EK. Naar eigen zeggen is de 'vonk' al overgeslagen op dag één dat het Nederlands elftal samenkwam in Zeist. Koeman beaamt dat Oranje nu moet laten zien waar het toe in staat is. "Dan hoop ik dat het vonkje ook bij jullie overslaat."

Bekijk hieronder VP's Oranjekantine met Noah Ihio en Mexx Meerdink: