Van der Vaart dankt Bosz en prijst 'geweldige' Joey Veerman

Van der Vaart dankt Bosz en prijst 'geweldige' Oranje-speler: 'By far de beste'

16 juni om 14:32

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk zijn onder de indruk van Joey Veerman bij Oranje. Van der Vaart noemt de middenvelder 'by far' de beste passer van Nederland, terwijl Peter Bosz ook bedankt wordt.

Voorafgaand aan het EK-treffen met Polen krijgt Van der Vaart bij de NOS de vraag welke Nederlandse speler beter kan passen dan Veerman. "Niemand", luidt het duidelijke antwoord. "Ik vind dat hij by far de beste is. Hij komt heel, heel dicht in de buurt van de toppers in de wereld, omdat alles bij hem op maat is. Het lijkt hem geen moeite te kosten, maar we weten allemaal dat het heel moeilijk is. Als hij de bal heeft, zie je iedereen ook diepteloopjes maken. Veerman is gewoon een geweldige speler, maar hij heeft ook wel een beetje ruimte nodig. Dat krijgt hij wel vaak, al komt dat ook door hemzelf. Hij legt ze overal neer waar hij wil."

Van Hooijdonk is ook enthousiast. "Hij is dé speler die een klein gaatje nodig heeft om tot een steekbal te komen. Zijn binnenkantje voet, zijn wreef: bij elke pass zit er een gedachte achter. Hij doet het nooit op kracht en speelt met souplesse. Heel graag willen mensen deze speler naast Frenkie de Jong leggen, maar dat is natuurlijk totale onzin: het zijn totaal andere types. Frenkie geeft vaak de voorassist van de voorassist, Joey Veerman is veel directer betrokken bij doelpunten en assists. Het gaat niet om wie er beter is, maar met Joey Veerman en snelheid op de flanken: dan heb je zo'n geweldig wapen. Hij zet die zijkanten namelijk zeker aan het werk."

Is Oranje in zekere zin ook kwetsbaarder met Veerman? "Niet meer en ik denk dat dat door Bosz komt", zegt Van der Vaart. "Ik heb het zelf ook meegemaakt: als je op het middenveld speelt en de bal verliest, dan is het het lekkerst om meteen weer naar voren te gaan en druk te zetten. Daar is hij heel goed in geworden. Hij moet nog steeds niet in te grote ruimtes komen, want dan is het moeilijker. Maar ik vind hem ook fitter ogen, hij is heel scherp."

Matchday! Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje: