Frankrijk doet goede zaken in Oranje-poule dankzij Wöber, zorgen om Mbappé

Frankrijk doet goede zaken in Oranje-poule dankzij Wöber, zorgen om Mbappé

17 juni om 22:56

Frankrijk heeft een minimale zege geboekt op Oostenrijk in de poule van Oranje. In Düsseldorf won de formatie van Didier Deschamps met 0-1, door een eigen doelpunt van oud-Ajacied Maximilian Wöber. Kylian Mbappé viel in de slotfase echter met een neusblessure uit, wat slecht nieuws is voor de Fransen richting het treffen met Oranje.

Daags nadat Oranje met 1-2 won van Polen, stonden met Oostenrijk en Frankrijk de andere ploegen in Groep D tegenover elkaar op het EK. Bij Oostenrijk stonden met Phillipp Mwene, Florian Grillitsch en Wöber veel spelers met een Eredivisie-verleden op het veld. Later mocht Gernot Trauner nog invallen. Bij de Fransen verscheen Kylian Mbappé gewoon aan de aftrap, ondanks dat hij in aanloop naar het EK met wat fysieke klachten kampte.

Na negen minuten spelen was de eerste kans van de wedstrijd voor Mbappé: de aanwinst van Real Madrid kwam er in de omschakeling razendsnel uit, waarna hij de bal in het zijnet schoot. De Fransen legden in de openingsfase nog meer mooie aanvallen op de mat, maar later kakte de WK-finalist wat in. Dat leverde na 36 minuten een goede kans voor Christoph Baumgartner. Toch was het twee minuten later aan de andere kant raak.

Mbappé slingerde de bal toen voor het doel van Oostenrijk, na een goede actie. Wöber zette zijn hoofd daarna tegen de bal, die de oud-Ajacied vervolgens ongelukkig in zijn eigen doel zag hobbelen. Zo kwam Frankrijk in het slot van de eerste helft op voorsprong. De ploeg van Deschamps koos daarna voor behoudender spel. Desondanks bleef het wel wat mogelijkheden creëren.

In de slotfase sloeg de schrik toe bij Frankrijk: bij een poging om de bal te koppen, kwam de neus van Mbappé keihard op de schouder van Oostenrijk-verdediger Kevin Danso terecht. De pijlsnelle aanvaller zat daarna helemaal onder het bloed en oogde aangeslagen. Uiteindelijk moest hij zich laten vervangen, maar Mbappé kwam eerst nog even binnen de lijnen om tijd te rekken. Vlak na de botsing van de captain leek Oostenrijk in de omschakeling overigens nog op weg te zijn naar een goede kans, maar het gevaar werd in de kiem gesmoord door N'Golo Kanté.

Uiteindelijk wist Frankrijk stand te houden tegen Oostenrijk, waardoor het net als Oranje nu op drie punten staat in Groep D. Het Nederlands elftal staat nog wel bovenaan, op basis van het aantal gemaakte doelpunten. Vrijdag staan Nederland en Frankrijk tegenover elkaar. De Fransen hebben dus maar een paar dagen de tijd om Mbappé weer op te lappen.