Keuzes van Koeman: 'nieuw wapen' klopt op de deur, nieuwe samenstellingen mogelijk

Keuzes van Koeman: 'nieuw wapen' klopt op de deur, nieuwe samenstellingen mogelijk

18 juni om 16:00

Waar het voorafgaand aan de wedstrijd tegen Polen volledig duidelijk was voor welke elf namen bondscoach Ronald Koeman zou kiezen, moet de bondscoach in aanloop naar de wedstrijd tegen Frankrijk een aantal vraagstukken oplossen. VoetbalPrimeur neemt de vier keuzes van Koeman met je door.

Oranje boekte zondag een moeizame, maar verdiende 1-2 zege op Polen. Daardoor staat het nu bovenaan in Groep D op het EK. Nu wacht vrijdag een duel met Frankrijk, dat het zonder captain en sterspeler Kylian Mbappé lijkt te moeten doen. De wedstrijd gaat om 21.00 uur van start in Leipzig. Voor dat dat zo ver is, zal Koeman dus nog een aantal knopen door moeten hakken.

Wat te doen met Veerman?
Waar de middenvelder van PSV overtuigde in de voorbereiding op het EK, stelde hij juist teleur in de openingswedstrijd. Veerman was zelfs de minste speler aan Oranje-zijde. Dat terwijl er tegen Frankrijk er nog veel meer gevraagd zal worden van het Nederlandse middenveld: zo kan Didier Deschamps kiezen uit de tegen Oostenrijk uitblinkende N’Golo Kanté, Adrien Rabiot, Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni en Youssouf Fofana op het middenrif.

De Oranje-middenvelders zullen tegen Frankrijk dus stuiten op een directe tegenstander van het allerhoogste niveau. Durft Koeman het aan om Veerman toch weer het vertrouwen te geven, of kiest hij voor een andere oplossing? Tijjani Reijnders kan bijvoorbeeld ook meer teruggetrokken spelen, waardoor er een plekje vrij zou komen op de 10-positie.

Frimpong, Simons of allebei?
Dat brengt ons direct bij het volgende vraagstuk voor Koeman: houdt hij vast aan Simons op de rechterflank na zijn teleurstellende optreden tegen Polen? In die wedstrijd werd opnieuw duidelijk dat de RB Leipzig-aanvaller zich niet helemaal op zijn gemak voelt in die zone van het veld. Voor dit probleem zijn verschillende oplossingen mogelijk.

Als Koeman ervoor kiest om Veerman te slachtofferen, dan kan Simons in het hierboven besproken scenario verhuizen naar de 10-positie. Dat betekent dan weer dat er een plekje vrijkomt voor Jeremie Frimpong op de rechterflank. Als Koeman dit daadwerkelijk doet, moet hij ook bepalen of hij met Denzel Dumfries of Lutsharel Geertruida achter Frimpong wil spelen. Eerstgenoemde is de laatste jaren een zekerheidje in Oranje, maar Geertruida lijkt een beter koppeltje te vormen met Frimpong. Mocht Koeman zijn middenveld intact willen houden, maar wel voor Frimpong willen kiezen, dan kan hij de speler van Bayer Leverkusen uiteraard ook direct vervangen voor Simons in zijn basiself.

Vier-, of tóch vijfmans-defensie?
In de afgelopen dagen is Koeman duidelijk geweest: in principe houdt hij dit EK vast aan het 4-3-3-systeem bij Oranje. Toch valt er ook wat voor te zeggen om tegen Frankrijk met vijf verdedigers aan te treden. Zo oogde Oranje tegen Polen bij vlagen kwetsbaar in de omschakeling, terwijl counteren juist een kwaliteit is van de Fransen. Daarnaast heeft Oranje met Ian Maatsen een erg goede wingback op de bank, die het spel samen met Dumfries dynamisch kan maken met vijf verdedigers.

Als Koeman vasthoudt aan vier verdedigers in zijn basisopstelling, wil dat niet zeggen dat Oranje uitsluitend in die formatie zal spelen tegen Frankrijk. De bondscoach heeft al verschillende keren aangegeven dat hij in wedstrijden van systeem wil kunnen wisselen. Daardoor is het niet ondenkbaar dat het 5-3-2- of 5-2-3-systeem onder het stof vandaan wordt gehaald.

Minuten voor 'nieuw wapen' Bergwijn?
Na een moeilijk seizoen met Ajax is Steven Bergwijn bij het Nederlands elftal op stoom aan het raken, zo werd maakte NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg duidelijk vanuit Wolfsburg. Stekelenburg noemde Bergwijn zelfs 'een mogelijk nieuw wapen' voor Oranje. Aan Koeman nu de keuze of de captain van Ajax zichzelf mag laten zien tegen Frankrijk.

Bergwijn lijkt in ieder geval niet op een basisplek te hoeven rekenen, nu Oranje beschikt over Cody Gakpo aan de linkerkant. Een rol als invaller en 'finisher', zoals Koeman dat noemt, is alleen niet ondenkbaar. Tegen Polen kregen Frimpong en Donyell Malen echter nog de voorkeur om in te vallen op de vleugels. Waar die twee vooral over diepte in hun spel beschikken, is Bergwijn meer een speler die graag in de bal speelt. Als Koeman zo’n type speler nodig heeft, moet Bergwijn er dus staan.