Jerdy Schouten moest van ver komen, vertellen zijn oud-ADO en oud-Telstar-trainer

'Schouten moest van ver komen, hij was gehaald als nummer tien'

19 juni om 08:50

Twee oud-trainers van Jerdy Schouten doen een boekje open over het verleden van de middenvelder. Volgens Aleksandar Rankovic, de man die volgens Schouten als één van de eersten écht in hem geloofde, en Mike Snoei, zijn trainer bij Telstar, heeft de inmiddels Oranje-international enorme stappen gemaakt..

Rankovic maakte Schouten bij ADO Den Haag mee en zag direct zijn talent. "Hij viel misschien niet zo op, omdat hij zo simpel speelt. Eén, twee keer raken. Net als nu. Maar dat is juist het moeilijkste. Hij was heel intelligent", vertelt de Serviër aan de NOS. Toch moest hij Schouten soms hard aanpakken. "De voetbalwereld is niet makkelijk. Je moet hard werken, elke dag weer, niet opgeven en je kansen pakken. Je krijgt niets cadeau."

Schouten kreeg gedurende zijn tijd in Den Haag echter te maken met blessureleed, waarop de middenvelder vertrok naar Telstar. In Velsen-Zuid kwam hij in 2017 Snoei tegen. "Hij was gehaald als nummer tien en beloofde vijftien doelpunten." Snoei veranderde de positie van Schouten halverwege echter naar controleur. "Zijn vader kwam nog naar me toe en zei: hij is nog steeds een nummer tien, trainer. Dat je het weet. Ik liet Jerdy toch maar staan", vertelt de oefenmeester.

En met succes. "Positioneel was hij zo goed. Hij wist precies hoe hij vrij moest lopen en speelde elke bal naar voren. Precies zoals hij nu speelt", besluit Snoei.

Inmiddels is Schouten niet meer weg te denken als controleur. Zelfs in het elftal van bondscoach Ronald Koeman heeft hij zijn plekje weten te bemachtigen. Vrijdagavond speelt Schouten met Nederland de groepswedstrijd tegen Frankrijk.