Conclusies Koeman na persconferentie

Vijf lessen van Koeman (en Aké): goed voorgevoel, Gullit-ophef weggewuifd

20 juni om 20:30

Bondscoach Ronald Koeman heeft vooruitgeblikt en Oranje is klaar voor de tweede EK-wedstrijd tegen Frankrijk. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de voorbeschouwende persconferentie, daags voor de krachtmeting in Leipzig.

Meespelen Mbappé maakt geen verschil voor Oranje
Of Kylian Mbappé nu wel of niet meedoet, het maakt geen verschil voor de voorbereiding van het Nederlands elftal. "De Fransen hebben nog zoveel andere goede spelers achter de hand. Natuurlijk is hij heel goed en beslissend. We gaan het afwachten, maar of hij nu wel speelt of niet, het verandert niks aan onze plannen", maakte Koeman duidelijk.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Koeman geheimzinnig over Oranje-opstelling
Ronald Koeman houdt de kaarten tegen de borst. Daardoor moeten we nog even afwachten of Oranje met dezelfde elf spelers aantreedt als tegen Polen (2-1). Vooral op rechtsbuiten lijkt een vraagstuk te liggen, terwijl Koeman ook werd gevraagd naar een mogelijke basisplaats van matchwinner Wout Weghorst. "Ik heb al gezegd dat we kunnen wisselen, het ligt dicht bij elkaar. We hebben spelers die kunnen starten en spelers die kunnen eindigen, zoals ik al eerder heb gezegd. Dan zullen jullie morgen zien wat Wout is..."

Koeman spreekt steun uit aan Simons
De basisplaats van Xavi Simons ligt onder een vergrootglas, nadat hij tegen de Polen geen heel gelukkige indruk maakte. Koeman nam het voor de jonge spelmaker op, nadat hij een Duitse vraag kreeg. "In Nederland zijn er wat meer criticasters, misschien omdat hij nog niet het niveau van Leipzig haalt. Maar wij geloven volledig in zijn kwaliteiten. Als trainer heb ik honderd procent vertrouwen in hem." Wat het betekent voor vrijdag, is dus afwachten.

Het voorgevoel van Koeman over fit Oranje
Ronald Koeman werd gevraagd naar zijn voorgevoel, want dat zou in het verleden al meermaals een goede indicatie zijn geweest. De keuzeheer vervulde de Nederlandse harten vervolgens met hoop. "Ik heb een goed voorgevoel. Hoe we de afgelopen dagen de wedstrijd hebben voorbereid... We hebben 26 fitte spelers en we zien het als een uitdaging om ons te meten met een geweldig elftal." Ook Brian Brobbey is er dus klaar voor, nadat hij tegen Polen ontbrak met hamstringklachten.

Aké snapt 'Gullit-ophef' niet
De look-a-likes van Ruud Gullit tijdens het duel van Oranje met Polen maakten nationaal en internationaal het nodige los. Racisme, zo werd hier en daar beweerd. Daar is Nathan Aké, die zelf bekendstaat als 'Gullit look-a-like', het niet mee eens. "Ik vind het niet zo'n probleem eerlijk gezegd. Als ik eerlijk mag zijn, ik vind het te ver gaan (de kritiek, red.). Gullit heeft zelf ook aangegeven dat hij het eervol vindt. We moeten er geen probleem van maken", was de verdediger duidelijk.

Koeman sloot zich daar meteen bij aan. "Dan ben ik er lekker klaar mee", lachte hij.