Theo Janssen zou Oranje-opstelling op schop gooien

Janssen adviseert Koeman: Oranje-systeem op de schop, starten met Weghorst

21 juni om 11:15
Laatste update: 21 juni om 13:12

Theo Janssen denkt dat het Nederlands elftal de opstelling flink moet aanpassen voor de EK-kraker tegen Frankrijk. De NOS-analist pleit onder meer voor een basisplaats voor Wout Weghorst.

Waar Ibrahim Afellay alleen Xavi Simons zou vervangen door Jeremie Frimpong ten opzichte van het eerste groepsduel met Polen, gooit Janssen het volledig over een andere boeg. "Ik zou met vijf verdedigers achterop spelen", stelt het Vitesse-icoon bij Studio Fussball van de NOS

In de laatste linie kiest Janssen voor Frimpong, Lutsharel Geertruida, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké. "Ik zou met twee wingbacks gaan spelen en twee echt controlerende middenvelders die voor de verdediging blijven spelen", legt hij uit. Op die manier denkt Janssen onder meer het gevaar van de aanvallende back Theo Hernández te beteugelen en de passlijn naar de aanvallers af te snijden. Zijn centrale blok op het middenveld bestaat uit Jerdy Schouten en Joey Veerman, die hij verkiest boven Tijjani Reijnders.

Daarvoor moeten Memphis Depay en Cody Gakpo het verschil maken, met Wout Weghorst als diepe spits. "De creativiteit voorin, met Weghorst als aanspeelpunt en daar lopende mensen omheen krijgen", aldus Janssen.

De opstelling van Theo Janssen: Verbruggen; Frimpong, Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Veerman; Memphis, Gakpo; Weghorst.