Farioli leidde zichzelf rond in lege Arena

Farioli leidt zichzelf rond in verlaten Ajax-stadion: 'De zon ging al onder'

22 juni om 20:55

Francesco Farioli heeft zichzelf een rondleiding gegeven in een lege Johan Cruijff Arena. Het maakte een dusdanige indruk op de Italiaanse trainer dat hij spoedig met de hele selectie door het stadion wil lopen.

"Ik ben een beetje een romanticus", vertelt Farioli aan ESPN. "Een paar dagen geleden, toen ik hier (Sportpark De Toekomst, red.) wegging, ging de zon onder en het was al wat later. Ik ben heel dankbaar dat ik een pasje heb, waarmee ik alle deuren kan open maken. Ik ben toen in mijn eentje door het stadion gaan lopen. Of er geen alarm af is gegaan? Nee, dit ding (zijn pasje, red.) werkt goed, haha."

De Arena was niet geheel onbekend terrein voor Farioli. Hij bezocht er al eens een concert. "Maar ik vond mijn wandeling toch leuker. Zoals ik al vaker heb gezegd, gaat voetbal over passie, over sfeer en over gevoelens", stelt de 35-jarige Italiaan. "Ajax betekent veel voor mij. Dat heb ik al gezegd. En de Arena heeft een bijzondere betekenis. En als je af en toe de kans hebt om er rond te lopen als er niemand is, dan voel je een beetje dat er iets heel bijzonders van uitgaat."

Farioli wil spoedig hetzelfde rondje maken met de Ajax-spelers. "Wij moeten verantwoordelijkheid voelen. We moeten voelen waar we voor werken. Je moet niet te ver vooruit denken, want in het voetbal gaat alles heel snel. Je moet je focussen op de volgende stap en genieten van de weg die je aflegt, want dat is gewoon onderdeel van wat wij doen. Het is belangrijk om de vibes te voelen van het veld en van elkaar om een groepsgevoel op te bouwen."

Farioli legt de lat hoog bij Ajax. "We kunnen helaas geen resultaten beloven, want we hebben dat niet helemaal in de hand. Maar voor wat we wel in de hand hebben: wij zullen daar bloed, zweet en tranen in leggen. Of ik dat liedje ken? Jazeker, dat ken ik", doelt hij op de hit van André Hazes.

Berghuis niet geblesseerd

Farioli neemt ook de zorgen over Steven Berghuis weg. De spelmaker ontbrak donderdag op de eerste veldtraining van Ajax. "Nee, hij is niet geblesseerd. De eerste paar dagen zijn voor ons een moment om iedereen om op hetzelfde niveau te krijgen, zodat ze vanaf maandag samen kunnen zijn. Als spelers terugkomen, is het normaal dat ze niet in dezelfde conditie zijn. Ze reageren verschillend op de eerste keer dat ze weer op het veld staan."

"Van de een kun je al wat meer vragen en de andere heeft wat extra steun nodig. Het doel is om vanaf maandag het team compleet te hebben en met de echte voorbereiding te beginnen", besluit Farioli.

Waar veel spelers dus een groepstraining uitvoerden op het trainingsveld bleef onder meer Berghuis binnen. Ook Chuba Akpom verscheen niet op het trainingsveld. 'Berghuis was in het krachthonk. Hij werkte zijn eigen programma af.'