Oostenrijk slijpt messen: 'Verschil met Oranje niet groot'

Oranje gewaarschuwd voor Oostenrijk-uitblinker: 'Hij was fantastisch'

25 juni om 17:26
Laatste update: 25 juni om 17:26

Oostenrijk ziet kansen voor het EK-duel met het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Ralf Rangnkick moet Oranje het vuur na aan de schenen kunnen leggen, oordeelt de Oostenrijkse journalist Andreas Hagenauer in gesprek met VoetbalPrimeur.

In Oostenrijk heerst optimisme na de nipte nederlaag tegen Frankrijk (0-1) en de zege op Polen (3-1). “Ik denk dat je de speelwijze van het Oostenrijkse team goed kon zien tegen Polen. Op een korte fase in de eerste helft na, was dit precies het voetbal dat Rangnick heeft geïntroduceerd bij Oostenrijk. Het zou ongebruikelijk voor hem zijn om heel anders te gaan spelen tegen Nederland. Ik denk dat we wederom veel pressing en snelle omschakelingen zullen zien”, vertelt Hagenauer wat Oranje dinsdag kan verwachten in Berlijn.

Lof voor Oostenrijkse uitblinker

De verslaggever van Der Standard licht RB Leipzig-middenvelder Nicolas Seiwald uit als één van de uitblinkers dit EK. “Hij is pas 23 jaar. Hij speelde heel goed tegen Frankrijk en was fantastisch tegen Polen. Een jonge speler, met een geweldig inzicht, goede passing, snelheid en hij is sterk in de duels. En ik zei het voor het toernooi al, Oostenrijk heeft sterke centrale verdedigers. Kevin Danso was goed tegen Frankrijk, Gernot Trauner en Philipp Lienhart tegen Polen.” Van de Feyenoord-aanvoerder is inmiddels duidelijk dat hij niet in actie kan komen in Berlijn.

Sabitzer cruciaal voor Oostenrijk

Hagenauer waarschuwt Nederland vooral voor het Oostenrijkse middenveld. Naast Seiwald staan daar, iets verder naar voren, nog twee steunpilaren. “Christoph Baumgartner liet in de tweede helft tegen Polen zien waarom Rangnick hem zo hoog heeft zitten”, zegt hij over de doelpuntenmaker. “En Marcel Sabitzer is cruciaal. Hij is de sleutelspeler in aanvallend opzicht, dat zag je in het bijzonder tegen Polen.”

Hagenauer ziet nog wel verbeterpunten voor het Oostenrijkse team. “Ze moeten de mindere fases, zoals ook tegen Polen gebeurde, beperken tot het minimum. Ze mogen niet zo vaak wegzakken. Op een eindtoernooi kun je je geen twintig à dertig minuten veroorloven waarin je wegzakt. De spelers moeten het hoge niveau langer vasthouden. En beter omgaan met de kansen is ook een belangrijke.”

Oostenrijk beducht voor Oranje-kwartet

De Oostenrijkers kijken ernaar uit om zich opnieuw te meten met een topland. “Het Nederlands elftal heeft zijn enorme potentie laten zien”, vindt Hagenauer. “Ze hadden heel goede fases tegen Frankrijk en Polen én ze lieten zien dat ze tegenslagen te boven kunnen komen. Ik vind Xavi Simons een fantastische speler. In de defensie zijn Virgil van Dijk en Nathan Aké natuurlijk indrukwekkend.” Dat drietal ziet Hagenauer dan ook als belangrijke bedreigingen voor de ploeg van Rangnick. “En Tijjani Reijnders, die had ook sterke momenten in beide duels”, voegt hij daar nog aan toe.

De Oostenrijkse journalist vindt het lastig om een voorspelling te geven. “Het is moeilijk om de kansen in te schatten. Ik denk dat Nederland de favoriet is, maar in tegenstelling tot in het verleden, is het verschil niet zo groot meer. Als Oostenrijk zijn spel kan spelen en iedereen is in vorm, dan kan het heel spannend worden. Dan kan het beide kanten opgaan.”

Oranje en Oostenrijk trappen dinsdag om 18.00 uur af in Berlijn. Nederland heeft na twee duels één punt meer.