KNVB voert drie nieuwe regels in

KNVB voert drie nieuwe regels in voor komend Eredivisie-seizoen

25 juni om 13:04

De KNVB heeft aangekondigd dat vanaf het seizoen 2024/25 drie nieuwe regels worden ingevoerd in het betaald voetbal. Deze wijzigingen zijn bedoeld om het spel eerlijker en transparanter te maken voor spelers en toeschouwers.

Allereerst wordt de stadionklok niet langer stilgezet na afloop van de reguliere speeltijd. Vanaf minuut 45 en 90 blijft de klok doorlopen, zodat het publiek in het stadion beter geïnformeerd is over de resterende speeltijd. Deze regel werd het afgelopen seizoen al succesvol geïntroduceerd in de Premier League.

Daarnaast wordt de extra wissel bij een hersenschudding, ook wel bekend als de 'witte wissel', permanent ingevoerd. Deze maatregel is bedoeld om de risico’s te verlagen voor spelers die mogelijk een hoofdblessure hebben opgelopen. Dit initiatief volgt op een succesvolle testpilot in Nederland afgelopen seizoen en is goedgekeurd door de internationale spelregelcommissie IFAB.

Ten slotte zal de KNVB vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker experimenteren met on-field announcements bij VAR-beslissingen. Bij een VAR-interventie zal de scheidsrechter aan het publiek uitleggen waarom het spel stilligt en wat de uiteindelijke beslissing is. Dit systeem wordt al gebruikt in de Verenigde Staten en zal na evaluatie mogelijk permanent worden ingevoerd.

Deze wijzigingen zijn bedoeld om het spel transparanter en veiliger te maken, zowel voor de spelers als voor het publiek. De KNVB hoopt hiermee bij te dragen aan een eerlijker en beter geïnformeerd voetbalervaring.

Luister de Oranjekantine met Ronald de Boer over Oranje en het EK, Memphis & Virgil, Ajax en meer!