Koeman neemt verantwoordelijkheid bij Oranje

Koeman teleurgesteld in Oranje: 'Wanvertoning ook mijn verantwoordelijkheid'

25 juni om 20:54
Laatste update: 25 juni om 21:17

Ronald Koeman erkent dat het Nederlands elftal in het eerste halfuur een wanvertoning leverde in het EK-duel met Oostenrijk. De bondscoach neemt de verantwoordelijk, maar mist ook urgentie bij de Oranje-spelers.

"Jij vindt het een wanvertoning? Ik over de gehele wedstrijd niet, maar wel het begin", stelt Koeman desgevraagd bij de NOS. "Als je niet goed staat verdedigend, je dekt niet door, je zit niet kort, je bent niet agressief. En als je de bal hebt, dat je 'm aan de tegenstander geeft, dan is dat een wanvertoning", erkent hij.

Al na zes minuten ging het mis voor Nederland, toen Donyell Malen een voorzet in eigen doel werkte. "We wisten dat zij met hoge backs spelen, dus we hadden aangegeven: sluit die passlijn af. Dan moet de links- of de rechtsback zone houden. Maar als het één en het ander niet gebeurt, dan ontstaat dit. Ik heb al tijdens de wedstrijd proberen te zeggen: als hun buitenkant naar binnen speelt, dan moet hij door een centrale verdediger opgepakt worden. Anders heb je altijd dat je buitenspeler negentig minuten rechtsback staat. Er zijn momenten dat het niet anders kan, maar dat willen we niet. Dat is communicatie. Dat was één van de slechte dingen in het begin van de wedstrijd."

Koeman: 'Mijn verantwoordelijkheid'

"Het staat niet goed, maar we spelen tegen een tegenstander die dat heel goed heeft gedaan. Punt. Blijkbaar zijn wij niet goed genoeg om dat beter te kunnen bespelen", vervolgt Koeman zijn relaas, waarna hij toegeeft dat hij daar onderdeel van is. "Natuurlijk, het is mijn verantwoordelijkheid." Is hij dan tekortgeschoten? "Nee, dat vind ik niet", benadrukt hij. "Omdat wat er gebeurd is, besproken is. Maar natuurlijk is het uiteindelijk mijn verantwoordelijkheid als het een wanvertoning is. Punt. Je hebt gelijk."

Koeman vindt wel dat hij voldoende handvaten aan de spelers van Oranje heeft gegeven. "We hebben duidelijk over veel momenten gesproken. Dat je compact moet staan, daarom zakten we een beetje in. In de tweede helft hebben we dat anders gedaan, toen zeiden we: we gaan één-op-één spelen. Maar dan ontstaan er toch nog ruimtes tussen onze linies. Daar ontbreekt de communicatie om mensen te sturen en positie te houden. Dan verdedigen we te veel de man in plaats van de ruimtes. Maar nogmaals, dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik dacht dat dit het beste was."

Koeman mist urgentie bij Oranje-spelers

Koeman wil geen spelers persoonlijk de maat nemen. "Ik ga hier geen spelers afvallen. Ik ben ook teleurgesteld in mezelf, dat we op deze wijze beginnen. Maar als je de reactie ziet in de tweede helft en de manier waarop de tweede en derde goal vallen, ja, dat is niet het herkennen van de urgentie om te verdedigen. De verantwoordelijkheid nemen. Daar hebben wij in Nederland nog aardig wat moeite mee."

De nederlaag tegen Oostenrijk roept ook de vraag op of de spelers van Oranje wel hard genoeg zijn voor elkaar. "Nou er is genoeg gezegd. Maar dat is achteraf, dan is het kwaad al geschied. Ik vind dat wij als geheel, daar is de technische staf ook verantwoordelijk voor, veel meer moeten en kunnen doen. We moeten de urgentie zien bij gevaar. We lopen niet met onze man mee. Dan kun je met vijf of vier verdedigers spelen, maar dan kom je altijd in de problemen. Dat is het verhaal van vandaag. Je moet verantwoordelijheid nemen en met je man meegaan."