Theo Janssen analyseert Joey Veerman

Theo Janssen analyseert Joey Veerman: 'Dan heeft hij gewoon moeite'

26 juni om 08:55

Theo Janssen legt de vinger op de zere plek na het desastreuze optreden van Joey Veerman in het Nederlands elftal. De PSV-spelmaker werd dinsdag in het EK-duel met Oostenrijk (2-3) al na 34 minuten gewisseld door bondscoach Ronald Koeman. 

Veerman leverde 16 van zijn 29 balcontacten in en had een passzuiverheid van 47 procent. Janssen is niet verrast dat de 25-jarige Volendammer door het ijs zakte. "Veerman is een speler die ruimte nodig heeft. Als een tegenstander kort dekt, één-op-één speelt en hem vol op de huid zit, dan heeft hij gewoon moeite", stelt de voormalig middenvelder bij de NOS.

"Veerman is normaal gesproken een speler die best wel intelligent is, veel uitzakt naar de zijkant en daar het spel gaat verdelen. Bij het Nederlands elftal moet hij vanuit het middenveld, met heel veel mensen om zich heen, heel snel gaan handelen. Dan zie je dat hij daar toch best wel wat moeite mee heeft", vervolgt Janssen.

Lasse Schöne ziet nog een verschil voor Veerman. "Bij PSV zijn ze op elkaar ingespeeld. Zodra hij de bal krijgt dan lopen er twee of drie spelers. Dan legt hij de ballen neer waar hij ze wil. Dat had je tegen Oostenrijk niet. Zijn geweldige trap is eigenlijk wel zijn kwaliteit."

Van Basten vindt het één van de problemen bij Oranje. "Als team kun je elkaar ook helpen. Als iemand de bal heeft en je beweegt goed, dan kun je de bal makkelijk kwijt. Als er niet goed wordt bewogen, dan help je elkaar niet en dan komt zo’n jongen als Veerman ook in de problemen. De leiders moeten veel meer optreden en zorgen dat dat soort dingen wel gebeuren: lopen als hij de bal heeft. Je moet met elkaar bezig zijn."

"Is dat niet een beetje een probleem van de hele maatschappij?", vraagt Van Basten zich vervolgens af. "We durven elkaar bijna niet meer aan te spreken, want pas op dat je iets verkeerd zegt. Maar voetbal is topsport en topsport is bikkelhard. Voor jou twee anderen. Dat is een beetje straattaal, maar het lijkt wel of we dat niet meer mogen, willen of kunnen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!