Beuker over ontwikkeling en winnen bij Ajax

Beuker licht toe bij Ajax: 'Als we dat doen, wordt winnen een gevolg'

27 juni om 09:47

Marijn Beuker heeft een helder plan bij Ajax: de directeur voetbal kiest voor een langetermijnvisie die de hele organisatie uiteindelijk beter moet maken. De jeugdopleiding gaat hier een cruciale rol in spelen.

"Alex Kroes en ik vinden de juiste samenstelling van de staf rondom een team essentieel", zegt Beuker op de clubsite. "We wilden graag weer in alle geledingen een combinatie van een didactisch geschoold persoon en iemand die de details weet van het prof zijn. Daarom zijn er bij alle teams combinaties gemaakt van een hoofdtrainer die zich richt op de methodiek, het leidinggeven aan het team en het totaalplaatje bewaakt. Het is aangevuld met een assistent die vanuit zijn ervaring weet wat er op het gebied van cultuur en details in profvoetbal gevraagd wordt."

Op de lange termijn moet die ontwikkeling gepaard gaan met het winnen van prijzen. "Winnen en ontwikkeling gaan prima samen. Tegenwoordig lijkt het alsof winnen een vies woord is", stelt Beuker. "Terwijl daar juist het ongerepte spelen en ontdekken inzit. Bij Ajax moeten teams altijd voor het kampioenschap spelen en met die instelling weer het veld betreden."

Beuker legt uit dat kampioen worden niet het hoofddoel is. "Voor ons als technische staf betekent het niet dat wij keuzes maken om per se kampioen te worden. Dan verkies je de korte termijn boven de lange termijn. Winnen is het gevolg van fantastisch proces. Wat wij doen moet van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, van het eerste elftal tot aan de O8. Als we dat doen, wordt winnen een gevolg. En vanuit daar wil je dat er zoveel mogelijk talenten doorbreken in Ajax 1 en vervolgens in Europese topcompetities."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje vanuit Berlijn!