Elftal van de Groepsfase op het EK

VP's Elftal van de Groepsfase: Ajax-flop, 'nieuwe Maldini' en Oranje-beul

28 juni om 10:00
Laatste update: 28 juni om 10:27

De groepsfase van het EK zit erop, wat betekent dat 36 van de 51 wedstrijden gespeeld zijn. Het is tijd om de balans op te maken: wie waren de voorbije weken de absolute uitblinkers in Duitsland? VoetbalPrimeur stelt het Elftal van de Groepsfase samen.

Giorgi Mamardashvili (Georgië)
In de wandelgangen gaat al rond dat Mamardashvili zijn club Valencia CF deze zomer voor zeker veertig miljoen euro kan verlaten. De 23-jarige doelman keept een geweldig EK - alleen al tegen Tsjechië verrichtte hij elf reddingen. Mede dankzij de uitstekende optredens van Mamardashvili mag Georgië, dat positief verrast, zich melden in de achtste finales.

Manuel Akanji (Zwitserland)
De rots in de branding bij Zwitserland. Aan Akanji is dit EK te zien dat hij zijn wedstrijden door het jaar heen bij Manchester City afwerkt. Alles gebeurt op het hoogste niveau: inspelen, verdedigen, de organisatie neerzetten. Vooral tegen Duitsland (1-1) was Akanji van cruciaal belang in het aansturen van zijn medespelers.

Riccardo Calafiori (Italië)
'De nieuwe Paolo Maldini' wordt in Italië ook wel de belangrijkste aanvaller van Azzurri genoemd. Voor de duidelijkheid: Calafiori is een verdediger. De 22-jarige linkspoot van Bologna maakt furore door zijn defensieve kwaliteiten, maar ook door zijn kwaliteiten aan de bal. De cruciale assist op Mattia Zaccagni is daar een goed voorbeeld van.

Michel Aebischer (Zwitserland)
Bologna is goed vertegenwoordigd in dit elftal, want ook Calafiori's ploeggenoot Aebischer heeft een plek bemachtigd. De linkervleugelverdediger valt op door zijn drang naar voren. Het is een lust voor het ook om Aebischer aan het werk te zien. Met een goal en een assist is hij nog uiterst productief ook.

Fabián Ruiz (Spanje)
Op een middenveld met Rodri en Pedri was Ruiz aanvankelijk de naam die het minst in het oog sprong. Hoe anders is dat na drie groepswedstrijden. De middenvelder van Paris Saint-Germain is de motor op het Spaanse middenrif en noteerde al een doelpunt en een assist.

N'Golo Kanté (Frankrijk)
Wat konden we nog van hem verwachten? Kanté trok vorig jaar naar Saudi-Arabië, maar bewijst dit EK dat we hem nooit, maar dan ook nooit, mogen afschrijven. De 33-jarige controleur vecht voor elke centimeter en is overal op het veld te vinden. Niet voor niets vragen zijn Franse medespelers zich al jaren af of er niet twee Kanté's op het veld staan.

Marcel Sabitzer (Oostenrijk)
Oostenrijk is misschien wel de verrassing van dit EK. Sabitzer is de belichaming van die verrassing. De middenvelder van Borussia Dortmund wordt nooit gerekend tot een speler van wereldklasse, in Duitsland laat hij zien een betere vorm te hebben dan vele collega-middenvelders die op voorhand hoger worden ingeschat. Zijn optreden - en goal - tegen Oranje waren grandioos.

Jamal Musiala (Duitsland)
Waarschijnlijk de speler met de meeste flair van het hele EK. Het is een genot om naar de aannames en dribbels van Musiala te kijken. Het stempel 'talent' doet geen recht meer aan de 21-jarige spelmaker. Musiala is een ware superster in wording.

Lamine Yamal (Spanje)
Er verschenen al video's en foto's van Yamal in de schoolboeken. Hij is pas zestien, maar nu al een ware sensatie op dit eindtoernooi. Het gemak waarmee de buitenspeler zijn tegenstanders passeert is schitterend om te zien. Yamal heeft een heel, heel grote toekomst voor zich.

Georges Mikautadze (Georgië)
Het is goed mogelijk dat er deze weken op de burelen van Ajax een keer gevloekt is. Mikautadze is met drie goals en een assist MVP (Most Valuable Player) van de groepsfase. De aanvalsleider van Georgië is het eindstation van een ontzettend hecht team, dat boven verwachting presteert en zelfs Portugal heeft verslagen.

Nico Williams (Spanje)
Aan de rechterkant Yamal, op de linkerflank Williams: het is smullen voor Spanjaarden en neutrale voetballiefhebbers. De pas 21-jarige Williams lijkt dit EK niet te houden. Athletic Bilbao zal zijn verrichtingen met spanning volgen. Zijn marktwaarde stijgt in rap tempo en inmiddels is hij zestig miljoen euro waard. Is hij nog te behouden voor de Basken?

Reservebank
Een aantal spelers kent een uitstekend EK, maar moet het afleggen tegen bovenstaande elf namen. Wel wordt er voor hen een prominente plek ingeruimd op de reservebank.

Toni Kroos (Duitsland), Kevin De Bruyne (België), Cody Gakpo (Nederland), Nicolas Seiwald (Oostenrijk), Otar Kakabadze (Georgië), Luka Lochoshvili (Georgië), Stanislav Lobotka (Slowakije), Razvan Marin (Roemenië).

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!