Kuyt waarschuwt Oranje

Ervaringsdeskundige waarschuwt Nederlands elftal: 'Dan lig je eruit'

27 juni om 15:53

Dirk Kuyt waarschuwt het Nederlands elftal in aanloop naar de achtste finale op het EK tegen Roemenië. De oud-aanvaller maakt de vergelijking met het EK 2008, toen Oranje na een uitstekende groepsfase snel uit het toernooi vloog tegen Rusland.

"Het is natuurlijk niet de titelfavoriet voor dit Europees kampioenschap, maar wel een hele gevaarlijke tegenstander", steekt Kuyt van wal over Roemenië tegenover ESPN. "Ik denk na de wedstrijd tegen Oostenrijk dat Nederland zich geen betere tegenstander kan treffen, omdat de waarheid bij Oranje zelf ligt en dat ze als team een betere prestatie moeten leveren dan dat ze afgelopen wedstrijd hebben gedaan."

"Het is niet onmogelijk om van Roemenië te winnen en zo weer in het toernooi te groeien", vervolgt Kuyt."Ik wens dat de jongens deze kans aangrijpen en zo het toernooi nog succesvol maken. Zo is toernooivoetbal ook. Je kan een keer een mindere dag hebben, maar vanaf dit moment niet meer, want dan lig je eruit."

Kuyt was zelf met Oranje actief op het EK 2008. Toen vloog het Nederlands elftal er na een uitstekende groepsfase direct uit in de knock-outfase. "Bij dat toernooi zaten we in een enorm goede flow. Maar het is toernooivoetbal en één mindere wedstrijd kan het einde betekenen. Dat maakten wij mee tegen Rusland."

Door de overwinning van Georgië speelt Oranje niet tegen Engeland. Toch hadden de mannen van Ronald Koeman volgens Kuyt een goede kans gemaakt. "Engeland maakt op mij ook niet de indruk waarvan ik denk: dat gaat heel lastig worden. Als Nederland tegen Spanje had gemoeten, dan was dat wel heel lastig geworden. Dat is één van de topfavorieten. Nu tegen Roemenië heb je gewoon een goede kans om te winnen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!