Verwarring Afellay en Mulder om goal Rodri: 'Jij bent bedorven'

Totale verwarring tussen Afellay en Mulder om goal Rodri: 'Jij bent bedorven'

1 juli om 07:58

Jan Mulder vindt het vreemd dat het doelpunt van Rodri voor Spanje in het EK-duel met Georgië wel werd goedgekeurd, terwijl er een streep ging door de treffer van Xavi Simons tegen Frankrijk. De analist krijgt bijval van Ibrahim Afellay, al zorgt dat voor totale verwarring aan tafel.

Rodri zette Spanje zondagavond op 1-1, nadat Georgië verrassend op voorsprong was gekomen. Mulder oordeelt dat de UEFA met twee maten meet. "Ik maak me niet zo druk om de goal, maar om de criteria van de UEFA. Ze zijn zo ultra-precies op momenten. Het gaat om millimeters, over chips in ballen...", begint de oud-international bij Studio Fussball.

"Dit ook hè? Die 7 (Alvaro Morata, red.) staat toch in het zicht van de keeper, de keeper reageert op Morata", gaat Mulder verder. "Dit is gewoon hetzelfde als bij Dumfries en Xavi Simons. Dat was net zo'n onhoudbaar schot. Waarom wordt deze dan goedgekeurd?"

Ibrahim Afellay lijkt zich aan te sluiten bij Mulder. "Je zag het net heel goed van achter de goal. Je ziet de keeper (Giorgi Mamardashvili, red.) de beweging naar rechts maken om zijn gezichtsveld veel breder te maken, om Rodri te zien. Hij heeft last van Morata en daarom is hij altijd te laat."

Het relaas van Mulder gaat echter vooral om de regels van de UEFA en niet zozeer om het feit dat de goal van Rodri afgekeurd had moeten worden. Hij snapt de verklaring van Afellay niet goed. "Ja maar ik heb mijn hele leven gevoetbald. Ik had last van elf tegenspelers. Dat is toch de kern van deze sport? Een belachelijke regel." De voormalig Ajax-aanvaller richt de pijlen op de ex-middenvelder van PSV. "Jij bent ook al helemaal bedorven. Jij zit te veel in data en chips."

Afellay is verbaasd. "Nee, nee, ik ben het met je eens Jan. Deze moet juist afgekeurd worden, omdat het zicht van de keeper belemmerd wordt." Presentator Sjoerd van Ramshorst moet lachen en stelt dat de analisten 'langs elkaar heen praten'. "Maar ik vind dit natuurlijk een goal", benadrukt Mulder. "Alleen als je de UEFA-regels hanteert, die belachelijke regels, dan moet hij afgekeurd worden."

Afellay concludeert dat de twee het dus wel eens zijn. "Maar jij gaat liever op de UEFA af en ik niet", maakt Mulder een einde aan de verwarrende discussie.

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!