Valkanis over Ajax: 'Van 't Schip en ik verdienen meer respect'

Valkanis: 'Problemen onderschat, als Ajax 18e staat is er iets aan de hand'

1 juli om 09:17

Michael Valkanis vindt dat er meer waardering mag zijn voor het werk dat hij samen met John van 't Schip heeft geleverd bij Ajax. De Australische assistent-trainer merkte al snel hoe slecht de Amsterdammers ervoor stonden.

In het kielzog van Van 't Schip ging Valkanis na het ontslag van Maurice Steijn aan de slag bij Ajax. De club bungelde toen zelfs even onderaan de Eredivisie-ranglijst. "Vanuit Ajax is er altijd een bepaalde verwachting die vanzelfsprekend heel hoog is. Ik was het ook eens met de opmerkingen van John over de staat van Ajax, de balans in de selectie en waar de club naartoe moet. We hebben in deze situatie gedaan wat we konden doen en er het maximale uitgehaald", oordeelt de Australiër met Griekse roots in gesprek met Voetbal International.

"Ajax is een grote club, een eer om voor te mogen werken, maar in alle eerlijkheid denk ik dat we de problemen wat onderschat hebben", gaat Valkanis verder. "Als een club als Ajax achttiende staat, moet er iets aan de hand zijn. Er was heel veel bestuurlijke onrust, de selectie was verdeeld, niet in balans en er was geen zelfvertrouwen. Ik had het gevoel dat veel spelers al wisten dat ze weg moesten."

Van 't Schip en Valanis wisten destijds niet precies waar ze aan begonnen. "Het was eigenlijk erger dan ik van tevoren had verwacht, maar we hadden allebei het gevoel dat we het op konden lossen. We wilden terug naar de basis gaan: het zelfvertrouwen moest terugkomen en de spelers moesten zich weer prettig voelen en het gevoel krijgen dat ze konden presteren. Dat was een pittige taak, want het is niet makkelijk als je met spelers moet werken waarvan sommigen al weten dat ze volgend jaar geen deel meer uit zullen maken van Ajax."

'Mensen keerden zich tegen de ploeg'

Ajax toonde aanvankelijk beterschap, maar de kritiek bleef. "Misschien ben ik gewoon te optimistisch, maar de problemen van Ajax zijn niet ontstaan toen wij instapten, maar waren er al langer. Toen we het beter op de rit kregen, dachten veel mensen dat we misschien ook wel derde konden worden. Vanaf dat moment leek het erop dat mensen van buitenaf zich tegen de ploeg en de trainer zijn gaan keren en overdreven kritisch waren."

"Toen John en ik instapten, dacht überhaupt niemand aan de derde plaats of zelfs de vijfde plaats. Het ging er puur om dat we weer wedstrijden zouden gaan winnen. Ik vind dat er iets meer respect mag zijn voor wat we gepresteerd hebben bij Ajax", besluit Valkanis.