Valkanis zag Van 't Schip veranderen door 'dark forces'

Valkanis zag Van 't Schip veranderen: 'Hij was geraakt, er zijn dark forces'

1 juli om 09:38

Michael Valkanis heeft John van 't Schip de afgelopen maanden zien veranderen. De situatie bij Ajax ging de interim-trainer aan het hart, vertelt zijn Australische rechterhand in een uitgebreid interview met Voetbal International.

"Zeker weten, ik heb een hele andere John gezien", begint Valkanis. "Hij is een geweldige kerel die zich puur en alleen focust op waar hij invloed op heeft, maar tegelijkertijd heb ik gezien dat hij geraakt werd door wat er allemaal gebeurde. Ajax is een groot instituut en op de achtergrond spelen allerlei dingen. Er zijn allerlei 'dark forces' op de achtergrond, mensen die iets probeerden te beïnvloeden waardoor sommige dingen wel gebeurden en sommige dingen niet."

Valkanis voelde al snel 'dat er iets niet klopt'. "Dus ik had heel erg met John te doen, omdat hij zijn ziel en zaligheid aan Ajax gegeven heeft. Hij was ook teleurgesteld in bepaalde dingen, al zal hij dat zelf niet snel zeggen. Misschien dat bepaalde mensen hem beter hadden moeten steunen. Als je er nu aan terugdenkt, ben je geneigd te denken: wat hebben we ons op de hals gehaald? Maar als je eenmaal in de strijdmodus komt, geef je niet op en ga je voor het allerbeste."

De assistent-trainer hoopt wel dat het avontuur Van 't Schip heeft geholpen in zijn rouwproces. De oefenmeester verloor in oktober zijn vrouw. "Ik denk vooral: mensen, bekijk het eens wat positiever en kijk wat deze man voor Ajax heeft opgeofferd. Ik begrijp dat er kritiek is en mensen na afloop zeggen dat dingen anders hadden gemoeten, maar mensen zouden het beter begrijpen als ze middenin die situatie zouden zitten."