De Oranje-elf van Ronald de Boer voor Roemenië - Nederland

De ideale elf van De Boer: 'Brobbey is de geschikte man tegen Roemenië'

1 juli om 23:00
Laatste update: 4 juli om 16:07

Het is zo ver: dinsdagavond staat Nederland tegenover Roemenië in de achtste finale van het EK. Ronald de Boer, tijdens dit EK analist en rapporteur van VoetbalPrimeur, stelt dat Oranje iets goed te maken heeft, stapt in de schoenen van bondscoach Ronald Koeman en stelt zijn favoriete elf samen.

Dat de Oranje-koorts een paar graden is gezakt na de wedstrijd tegen Oostenrijk is een understatement. Oranje hoopte zelfvertrouwen te tanken voor de beslissende fase van het toernooi, maar werd in Berlijn op pijnlijke wijze afgetroefd door een fitter, scherper en simpelweg beter Oostenrijk. De reacties na afloop waren dan ook niet mals. 

"Maar", zegt De Boer, "daardoor zitten Spanje, Duitsland, Frankrijk en Portugal nu allemaal aan de andere kant van het schema. Het is ongelooflijk, maar je kan op papier zo naar de halve finale wandelen. Het is een geluk bij een ongeluk, zullen we maar zeggen. In het voetbal heb je dat soms nodig. Dat alles op zijn plek valt. Zo ging dat in '88 ook."

De nederlaag tegen Oostenrijk bestempelt De Boer als een goede wake-up call voor Nederland. "Ze moeten het nu laten zien. Maar, klopt de samenstelling? Kan het team het spel naar z'n hand zetten? Dat moet ik nog zien. In de eerste zestig minuten tegen Polen was het goed, maar daarna eigenlijk niet meer."

'Het zal besproken zijn, dus ik ben benieuwd...'

Tegen Roemenië treedt De Boer dan ook aan met een gewijzigde achterhoede. Nathan Aké en Stefan de Vrij nemen plaats op de bank en worden vervangen door Micky van de Ven en Matthijs de Ligt. Lutsharel Geertruida en Virgil van Dijk blijven wel staan, al hoopt De Boer snel verbetering te zien bij de captain van Oranje.

"Ik vind dat Van Dijk geen initiatief neemt in de achterhoede. Dat heb ik al meerdere keren gezegd. Tegen Oostenrijk kwamen er veel lopende mensen uit de rug van onze middenvelders, dat werd niet goed neergezet. Het zal besproken zijn, dus ik ben benieuwd hoe Oranje dat tegen Roemenië aanpakt."

Roemenië speelt met weinig balbezit

De Boer verwacht - ten opzichte van het duel met Oostenrijk - een gunstiger spelbeeld voor Nederland. "Misschien is het nu makkelijker omdat je tegen een ploeg speelt die veel meer naar achteren gaat en het balbezit aan de tegenstander laat. Dan word je defensief niet zo snel op die manier in de verlegenheid gebracht."

Verdedigen in de omschakeling kan Van Dijk overigens als geen ander, constateert De Boer. "Daarom breng ik De Ligt en Van de Ven ook in, dan heb je achterin genoeg snelheid. Geertruida speelt omdat Donyell Malen voorin het veld breed moet houden tegen Roemenië."

'Veerman is te kwetsbaar'

Op het middenveld kiest De Boer voor het blok Tijjani Reijnders-Jerdy Schouten. "Joey Veerman is nu te kwetsbaar. Deze wedstrijd is te belangrijk om te gokken of hij de pijnlijke wissel tegen Oostenrijk al helemaal van zich af kan zetten. Je zou hem tegen Roemenië eigenlijk goed kunnen gebruiken met zijn diepe ballen, maar dat gaat niet gebeuren."

Memphis Depay zakt een linie terug in de ideale elf van De Boer en speelt 'op tien'. Zijn plek in de punt van de aanval wordt overgenomen door Brian Brobbey, de fysiek sterke spits van Ajax. 

'Brobbey als Lukaku'

"Brobbey kan tegen Roemenië een Lukaku-rol vertolken. We hebben waarschijnlijk veel balbezit en de Roemenen spelen met een compacte defensie. Die knijpen enorm naar binnen. Brobbey kan een bal vasthouden in de zestien, sleuren en trekken… Ik denk dat hij tegen deze tegenstander de geschikte man is."

Aan Cody Gakpo en Malen de taak hem van de flank te bedienen. "Gakpo doet het gewoon goed aan de linkerkant. Dat is een heel degelijke speler. Betrouwbaar én belangrijk." En Malen? Die moet zichzelf vastplakken aan de zijlijn, meent De Boer. 

"Omdat de Roemenen de buitenspelers best veel ruimte geven, heb ik dat liever dan een vleugelaanvaller die naar binnen komt. Uit tactische overwegingen zou ik daarom ook met Geertruida spelen in plaats van Dumfries, zodat Malen het veld breed kan houden. Want daar ligt de ruimte."

'Die gasten mogen geen adem kunnen halen'

De Boer ziet in Roemenië de ideale tegenstander om de negatieve vibe na de laatste poulewedstrijd te doorbreken. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee, Oranje misschien nu wel voor vier. Oostenrijk zal nog wel in hun koppies zitten, maar het zijn allemaal ervaren jongens met veel interlands. Ze weten ook dat je alleen ver kunt komen als je het als team voor elkaar doet."

Oranje moet de winnaar van Groep E overigens niet onderschatten. "Nederland moet het initiatief nemen en dat zie ik ook gebeuren. Oranje gaat volle bak druk zetten en bij balverlies zo snel mogelijk de bal weer terug proberen te krijgen. Die gasten moeten geen adem kunnen halen. Ik hoop dat dat vooral in de ploeg zit dinsdag. Ik denk dat we met 0-2 winnen. Doelpuntenmakers? Memphis en Brobbey."

De ideale elf van De Boer: Verbruggen; Geertruida, De Ligt, Van Dijk, Van de Ven; Reijnders, Schouten, Memphis; Malen, Brobbey, Gakpo.