Penaltyprofessor pleit voor strafschoppentraining

Penaltyprofessor pleit voor meer aandacht: 'Willen het hier niet horen'

2 juli om 10:30

Bondscoach Ronald Koeman gelooft niet dat strafschoppen te trainen zijn. De Nederlander Gyuri Vergouw schreef twee voetbalboeken over de kunst van de strafschop en vertelt aan de NOS dat penalty’s juist wel aandacht vergen.

"Strafschoppen zijn altijd een thema, maar dat zijn corners en vrije trappen ook", zei Koeman voorafgaand aan het EK. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je strafschoppen niet helemaal kunt trainen met de hulp van psychologen. Het gaat om het moment. Dat kun je niet trainen."

Vergouw is statisticus en werkt als organisatie-adviseur. Na ruim twintig jaar studie op de penalty weet hij wel het een en ander van strafschoppen af. Hij vindt dat het nog steeds niet de aandacht krijgt die het nodig heeft. "Een strafschop is naar mijn mening absoluut te trainen. Ze willen het hier in Nederland alleen niet horen. Ze geloven er niet in omdat men al jarenlang roept dat het een loterij is. Maar dat is in mijn ogen niet zo. Men roept dat vooral om maar de druk bij die spelers weg te halen", vertelt hij aan de Nederlandse omroep.

"Echter, juist doordat men roept dat het een loterij is, voert men de druk op de spelers op", gaat hij verder. "Als je vooraf al weet dat de kans groot is dat je gaat missen, gaat dat waarschijnlijk ook gebeuren. Als je weet dat je erop kan trainen en dan veel minder mist, voel je je zekerder, toch? We laten het echt op dit punt liggen."

Vergouw zegt voormalige bondscoaches telkens zijn adviezen te hebben aangeboden. "Maar van Frank Rijkaard, Marco van Basten, Dick Advocaat, Louis van Gaal en ook Ronald Koeman heb ik nooit een reactie mogen ontvangen."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met zeventienvoudig international Tim de Cler!