Van Basten stoort zich aan 'te lief' Oranje

Van Basten stoort zich aan 'te lief' Oranje: 'Dit worden allemaal soldaten'

2 juli om 16:17

De spelers van het Nederlands elftal zijn te lief en aardig voor elkaar, vindt Marco van Basten. In zijn tijd ging het heel anders, betoogt San Marco bij de NOS.

Van Basten hoorde vooral algemeenheden na de oorwassing van Oranje door Oostenrijk, nu zeven dagen geleden. Als trainer merkte hij al dat de huidige generatie voetballers minder corrigerend vermogen heeft. "Je moet de mentaliteit hebben om het te kunnen zeggen, want dan ben je niet altijd de leukste jongen van de groep", aldus de voormalige topspits.

"Op dat vlak is het nu veel minder, ook omdat de opleiding anders is. Wij kwamen vanaf de straat: vier tegen vier of vijf tegen vijf. Dan gaf je elkaar op je klote als het fout ging. Tegenwoordig is alles georganiseerd met de opleidingsinstituten. Dit worden allemaal soldaten. Als er iets gebeurt, kijkt men elkaar aan: wat nu?"

Van Basten stelt vast dat 'iedereen aardig en lief is tegen elkaar'. "Je hebt een leider of een klerelijer nodig die de boel op scherp zette. Ik had met Frank Rijkaard vaak ruzie, maar na de wedstrijd lagen we samen in een deuk. Je hoeft elkaar niet de hele tijd verrot te schelden, maar op het veld moet het geregeld worden - en dat zie ik weinig door de maatschappij van nu, omdat alles maar voorgekauwd wordt."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!