Koeman ziet verschil met Ajax: 'Bergwijn nu fitter'

Koeman wil Roemenië 'kapot spelen' met Bergwijn: 'Fitter dan toen hij kwam'

2 juli om 17:32

Ronald Koeman heeft de verrassende basisplaats van Steven Bergwijn toegelicht in het EK-duel van Oranje met Roemenië. De bondscoach spreekt zijn vertrouwen uit in de kwaliteiten van de 26-jarige aanvaller van Ajax, die inmiddels een stuk fitter zou zijn.

Bergwijn is dinsdag de grootste verrassing in de opstelling van het Nederlands elftal, dat het in de achtste finales van het EK opneemt tegen Roemenië. De Ajacied krijgt de voorkeur boven onder anderen Donyell Malen en Jeremie Frimpong. "Omdat we iemand willen die vanaf de rechterkant iets meer aan de binnenkant speelt", legt Koeman uit bij de NOS. "Met het plaatje om ze aan die kant kapot te spelen."

"We hebben naar ons idee meer behoefte aan een speler die de binnenkant goed kan bespelen. Dat heeft Steven", vervolgt de bondscoach, die zijn vertrouwen uitspreekt in de buitenspeler. "Ook vanuit mijn eerste periode als bondscoach. Plus het feit dat hij veel fitter is dan toen hij binnenkwam."

Bergwijn beleefde een matig seizoen bij Ajax, maar Koeman twijfelt niet aan hem. "Ik kijk naar de mogelijkheden die hij heeft, hoe fit hij is en wat hij op de training heeft laten zien. Het zal misschien niet voor een hele wedstrijd zijn, maar ik denk dat hij met zijn kwaliteiten die rol heel goed kan spelen."

Volgens Koeman wil Oranje 'het middenveld vullen'. "Ook met hem. We willen kijken of daar de ruimtes aan de zijkanten liggen. Ze kunnen ook ineens heel ver terug gaan spelen, dan ontstaat er weer een andere situatie. Dat hebben we ook doorgesproken. Dan zal hij wat meer aan de rechterkant moeten spelen."