Rustanalyse Roemenië - Nederland

Oranje maakt sterke indruk: 'Het leek weer ergens op, echt mooi om te zien'

2 juli om 19:04

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart zijn enthousiast over wat Oranje in de eerste helft heeft laten zien tegen Roemenië. Vooral Cody Gakpo, Jerdy Schouten en Steven Bergwijn kunnen de analisten van de NOS wel bekoren. 

Oranje had het lastig in de openingsfase, maar daar rekende Gakpo na twintig minuten mee af, door zijn derde EK-goal te maken. "Je moet hem in die één tegen één zien te krijgen", begint Van Hooijdonk. "Hij is daar levensgevaarlijk in. Je weet dat hij naar zijn rechterbeen gaat, en toch gebeurt het elke keer. Dat hadden we ook met Robben in zijn goede tijd", vervolgt de oud-spits, die de vooractie van Schouten bij de 0-1 'geweldig' noemt. 

"We begonnen weer dramatisch natuurlijk", vult Van der Vaart aan. "Dat je denkt: wordt het weer zo'n dag? Gelukkig gingen ze na die goal prima spelen. Er kwam rust. Die ballen tussendoor waren fantastisch. Schouten was goed, Reijnders was goed en Bergwijn vond ik heel goed spelen aan de rechterkant als koppeltje met Dumfries. Het leek weer ergens op, en dat was mooi om te zien."

Een minpuntje aan het optreden van Oranje in de eerste helft, is het gebrek aan scherpte voor de Roemeense goal, stelt Van der Vaart. "Je moet hem wel gaan maken. Op het einde zie je dat je weer laks wordt, en dan ligt hij er bijna in."