Overtuigend Oranje naar kwartfinale EK

Sterk Oranje verslaat Roemenië en plaatst zich voor kwartfinale EK

2 juli om 19:53

Nederland heeft door een overtuigende prestatie tegen Roemenië de kwartfinale van het EK bereikt. Cody Gakpo en Donyell Malen maakten het verschil voor Oranje, dat zich alleen mocht aanrekenen dat het duel niet veel eerder werd beslist.

Met Steven Bergwijn zorgde Ronald Koeman voor een grote verrassing in zijn opstelling. De Ajax-aanvaller kreeg de voorkeur boven Donyell Malen en Jeremie Frimpong. In het eerste kwartier moest het Nederlands elftal echter achteruit. De Roemenen begonnen fel, zetten hoog druk en Oranje had daar alle moeite mee. Toen de Oost-Europeaanse storm ging liggen, sloeg Gakpo echter meteen toe. De linksbuiten haalde heerlijk uit in de korte hoek: 1-0.

Voor Gakpo was het alweer zijn derde treffer dit EK. Hij liet bovendien de wedstrijd volledig kantelen. Plots domineerde Nederland en de 2-0 hing in de lucht. Stefan de Vrij kopte na een hoekschop in het zijnet en Dumfries zag zijn pass op Memphis nog nét onderschept worden. Het was eenrichtingsverkeer en veel gevaar kwam via de rechterkant. Kort voor rust zette Dumfries opnieuw goed door, waarna hij teruglegde op Xavi Simons. Die kreeg de bal echter niet goed mee en zijn rollertje ging voorlangs.

Halverwege moest Bergwijn zich met fysieke klachten laten vervangen door Donyell Malen, maar Oranje ging op dezelfde voet verder. Malen en Gakpo kregen de bal in een klutssituatie echter niet in het doel, terwijl Van Dijk uit een hoekschop de buitenkant van de paal raakte. Gakpo had na een demarrage met een nieuwe uithaal ook minder geluk. Niet veel later dacht de uitblinker wel dat het raak was, maar de VAR greep in vanwege buitenspel.

Zodoende wilde die tweede treffer maar niet vallen. Koeman bracht Micky van de Ven en Joey Veerman voor Nathan Aké en Jerdy Schouten. Eén van de invallers kreeg al snel de volgende reuzenkans. Veerman had een opsteker goed kunnen gebruiken, maar schoot net voorlangs. Roemenië bleef in leven, maar daar was alles wel mee gezegd. Bovendien kreeg Nederland steeds meer ruimte. 

De beslissing viel uiteindelijk na 83 minuten. Gakpo hield de bal binnen en legde terug op Malen, die van dichtbij raak schoot: 2-0. In de slotminuten kregen Wout Weghorst en Daley Blind nog wat speeltijd, maar het slotakkoord was voor Malen. Hij sloeg in de counter nog een keer toe: 3-0.

Nederland herstelt zich zodoende van de nederlaag tegen Oostenrijk en tankt veel vertrouwen voor de kwartfinale, waarin een nieuwe clash met Oostenrijk of een ontmoeting met Turkije wacht. Die landen spelen later op dinsdag nog tegen elkaar.