Derksen ziet kansen op EK-zege Oranje groeien

Derksen ziet kansen op EK-winst groeien: 'Ik sluit het plotseling niet meer uit'

2 juli om 23:25
Laatste update: 2 juli om 23:42

Johan Derksen ziet de kansen van het Nederlands elftal op EK-winst groeien. Oranje heeft zich door een overtuigende 3-0 zege op Roemenië geplaatst voor de kwartfinales, waarin Turkije de tegenstander is. Verder is Derksen kritisch op het huidige spel van Memphis Depay.

"Ik sluit het plotseling niet meer uit, want dit is een uitstekende uitslag", doelt Derksen bij Vandaag Inside Oranje op de 1-2 zege van Turkije op Oostenrijk. "Ik vind Oostenrijk een veel beter elftal dan Turkije. Wie er ook wint bij Zwitserland tegen Engeland, die kunnen we allebei hebben. We wandelen zomaar door."

Volgens Derksen is Memphis op dit moment het grote probleem bij Oranje. "Hij laat zich nooit in de diepte spelen. Hij is een aanspeelpunt, maar niet om te kaatsen. Hij staat altijd te draaien en trucjes te maken", is de tafelgast kritisch. "Hij houdt iedere aanval op en uit zijn spelhervattingen is geen enkel gevaarlijk moment ontstaan. Spelers als Gakpo en Malen hebben wel diepte in hun spel en dan ziet het er ineens heel anders uit. Als je nu die lange Weghorst opstelt, heb je er meer aan dan Memphis in zijn huidige vorm."

René van der Gijp komt ook te spreken over het optreden van het Nederlands elftal. Hij zag de ploeg van Ronald Koeman beter voor de dag komen dan in de voorgaande duels. "Ze speelden tegen een elftal dat niet zo goed is, maar die kan je wel zelf beter maken", vertelt Van der Gijp. "Door de manier van spelen, hebben ze de Roemenen nog slechter gemaakt. Het enige nadeel is dat het niet eerder 2-0 of 3-0 werd, want nu hebben ze best veel gegeven en dat was niet nodig."