'Oranje kan echt Europees kampioen worden, Memphis beslissend'

'Vanaf het begin gezegd: ik geloof echt dat Nederland het EK kan winnen'

3 juli om 10:11

Het geloof dat Oranje het EK kan winnen is helemaal terug. André Ooijer, die erbij was op drie WK’s (1998, 2006 en 2010) en één EK (2008), is vol vertrouwen na de klinkende zege op Roemenië.

"Ik heb vanaf het begin gezegd dat we kampioen kunnen worden en daar geloof ik ook echt in", zegt Ooijer tegen ESPN. Hij wijst op de ervaring in de ploeg van bondscoach Ronald Koeman. Die kan goed te pas komen in Berlijn, waar zaterdag Turkije wacht (21.00 uur). "Ik ben bang dat het een uitwedstrijd wordt. Maar ik denk niet dat onze jongens in paniek zullen raken. Wij zullen de favoriet zijn tegen Turkije. En daarna wacht Zwitserland of Engeland."

Ooijer heeft tegen de Turken hoge verwachtingen van Memphis Depay, die tegen Roemenië niet zijn stempel kon drukken. "Memphis krijgt bakken kritiek, op zijn spel, op zijn haarband. Wacht daar asjeblieft mee tot we uit het toernooi liggen, want Memphis is ook degene die een wedstrijd kan beslissen. Sterker nog: Memphis gaat de kwartfinale tegen Turkije ook beslissen", voorspelt de voormalige verdediger. "Doet hij dat niet, dan mag je kritiek hebben."

Wie louter complimenten krijgt, is Cody Gakpo. De aanvaller van Liverpool was dinsdagavond de grote man. Ooijer: "Hij is dit toernooi weer beslissend. Het is weer een mooie mijlpaal in zijn carrière. Ik had trouwens net zo goed voor Jerdy Schouten kunnen kiezen, hoor. Die vond ik echt goed spelen. Ik geniet van zijn rust aan de bal, de manier waarop hij ballen veroverd en zijn strakke manier van inspelen, tussen de linies."