Turkse pers moet huiswerk nog doen over Oranje

Turkse pers moet huiswerk nog doen: 'Nu kan Frenkie verantwoordelijkheid nemen'

3 juli om 11:05

De euforie in Turkije is groot, nu het land in de kwartfinale van het EK staat. Komende zaterdag is het Nederlands elftal de tegenstander in Berlijn en het vertrouwen in eigen kunnen is groot.

Merih Demiral (twee goals) en Mert Günok (wereldredding in de blessuretijd) worden na de zege op Oostenrijk gebombardeerd tot de nieuwe helden van Turkije. 'De kinderen van Montella hebben ons allemaal trots gemaakt door een nieuw succesverhaal te schrijven dat we al heel lang hebben gemist', reageert de Turkse sportkrant Fanatik.

'Als Merih Demiral een meesterwerk is, is Mert Günok ook een kunstenaar', schrijft Milliyet, dat een opvallende boodschap heeft voor Oranje richting de kwartfinale in Berlijn (zaterdag om 21.00 uur). 'Jullie hebben onze beroemde tulpen afgepakt en wij sturen jullie terug naar Nederland. De finale nadert en de jonge Turken reiken tot de Europese hemel.'

Dat sommige Turkse media hun huiswerk nog moeten doen, blijkt uit de woorden van Hürriyet. 'Terwijl aanvoerder Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt opvallen in de defensie wordt nu verwacht dat Frenkie de Jong zijn verantwoordelijkheid zal nemen op het middenveld.' De Jong zit geblesseerd thuis, terwijl De Ligt nog geen minuut speelde op het EK.

Turkije mist de geschorste Orkun Kökcü en Ismail Yüksek tegen het Nederlands elftal. "Ik krijg er een beetje hoofdpijn van", zei bondscoach Vincenzo Montella na de zege op Oostenrijk. Tegenover de absentie van de twee middenvelders staat de rentree van sterspeler Hakan Calhanoglu.