Perez, Kwakman en Luijckx vonden basisplek Bergwijn niet gek

Lef van Koeman geprezen: 'Als dat misgaat, krijgt hij hele land over zich heen'

3 juli om 10:47

Kenneth Perez en Kees Kwakman zien Ronald Koeman steeds meer 'voor weerstand kiezen' bij Oranje. In EK-praat van ESPN analyseren de oud-voetballers de keuzes om Steven Bergwijn te laten starten en Joey Veerman in te brengen.

"Geen enkel mens zag aankomen dat Bergwijn ineens op rechtsbuiten zou spelen", begint Kwakman zijn verhaal. "Hij kiest toch af en toe voor die weerstand, want hij brengt ook Veerman nog in. Bij een 1-0 stand. Als dat misgaat of hij veroorzaakt een goal, dan krijg je het hele land over je heen." Perez reageert op die stelling genuanceerder. "Jerdy Schouten had last, wie had hij anders moeten inbrengen."

Perez kan de keuzes van Koeman uiteindelijk ook wel waarderen. "Een winnende coach heeft altijd gelijk en hij is natuurlijk super pragmatisch ingesteld. Hij doet gewoon wat hij denkt en daar heeft hij verder schijt aan. Over die linkerkant is geen twijfel. Op rechts wilde hij dinsdag een speler die beter tussen de linies was en hij vond Donyell Malen meer puur snelheid. En Jeremie Frimpong ook wel. Als je dat vindt, snap ik wel dat je voor Bergwijn kiest."

Ook Kees Luijckx vond de keuze voor Bergwijn helemaal niet raar. "Heel logisch. Op papier is het makkelijker uit te leggen, als het goed loopt en het liep ook goed aan die rechterkant. De verklaring was ook logisch, want ik vind Bergwijn ook een jongen die goed tussen de linies kan spelen. Volkomen logisch, want Xavi Simons bijvoorbeeld was minder op die positie."