Verbazing in Turkije om Duitse uitspraken over 'wolvengroet' Demiral

Verbazing in Turkije om uitspraken over 'wolvengroet': 'Onacceptabel'

4 juli om 08:57
Laatste update: 4 juli om 08:58

In Turkije is met verbazing gereageerd op de uitspraken van de Duitse minister Nancy Faeser over het veelbesproken juichgebaar van de Turkse verdediger Merih Demiral. Hij vierde zijn doelpunt op het EK met de 'wolvengroet', een symbool van de rechts-extremistische beweging 'De Grijze Wolven'. 

De UEFA is een onderzoek gestart naar dit juichgebaar van Demiral wegens 'onbehoorlijk gedrag'. Als de Europese voetbalbond besluit om de verdediger te schorsen, mist hij de kwartfinale tegen het Nederlands elftal. Orkun Kökcü en Ismail Yüksek moeten dat duel al aan zich voorbij laten gaan door een schorsing.

Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, reageerde woensdagochtend met afkeer op de 'wolvengroet' van Demiral. 'De symbolen van Turkse rechts-extremisten horen niet thuis in onze stadions. Het EK gebruiken als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar', schreef ze op X.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken vindt dat de reactie van Faeser niet door de beugel kan. 'De reacties van de Duitse autoriteiten op de heer Demiral zijn op zichzelf xenofoob', schreef de Turkse regering woensdagavond in een reactie. Ook wordt er gewezen op de Duitse grondwet, waarin volgens hen staat dat het symbool en de groepering niet verboden zijn in Duitsland. Wel staan 'De Grijze Wolven' onder toezicht in Duitsland.

Ook Ömer Celik, de woordvoerder van de partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft gereageerd op de uitspraken van Faeser. 'Haar uitspraken en het onderzoek van de UEFA zijn onacceptabel', schrijft hij. 'Het zou passend zijn voor degenen die op zoek zijn naar racisme en fascisme om zich te concentreren op de recente verkiezingsresultaten in verschillende landen in Europa.'

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine met niemand minder dan Royston Drenthe!